Mastodontul Moldetelecom rămâne monopolist în rețelele publice de telefonie

17 Nov. 2021, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Nov. 2021, 09:31 // Actual //  bani.md

Comunicațiile electronice din Republica Moldova au început să fie modernizate peste un deceniu în urmă, dar schimbări de-a lungul anilor nu au fost înregistrate. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice anunță că urmează să desemneze operatorul național de telefonie Moldtelecom drept furnizor cu

Din 2004, momentul liberalizării de-iure a sectorului de comunicaţii electronice, structura topologiei interconectării furnizorilor nu a suferit nici o schimbare esenţială. Pentru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, constată ANRCETI.

De asemenea, aşa cum se poate observa din tabelul de mai jos, S.A.”Moldtelecom” deţine în continuare o cotă de piaţă înaltă pe piaţa de tranzit de trafic în reţelele publice de telefonie, în funcţie de volumul traficului tranzitat, aceasta situându-se la nivelul de 93,56%.

entru furnizorii de talie mică care nu se pot încă bucura de efectele economiei de scară, continuă să domine interconectarea directă doar cu reţeaua S.A.„Moldtelecom”, aceasta fiind folosită şi pentru tranzitul de apeluri către alte reţele. În mod similar, chiar şi furnizorii majori care sunt interconectaţi indirect cu alţi furnizori, trebuie să se bazeze pe aceleaşi conexiuni de interconectare indirectă pentru a transmite traficul lor de ieşire către aceste reţele”, explică ANRCETI.

În aceste condiţii, S.A.„Moldtelecom” deţine controlul asupra unei infrastructuri greu de duplicat, utilizată de marea majoritate a celor care achiziţionează servicii de tranzit de trafic în Republica Moldova pentru furnizarea de servicii de apeluri către utilizatorii finali la nivelul pieţei cu amănuntul. Totodată, S.A.„Moldtelecom” are încheiate acorduri de interconectare directă cu majoritatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă. Investiţia necesară pentru a duplica infrastructura aferentă tranzitului de trafic a S.A.„Moldtelecom” este o barieră pentru concurenţii săi, în special în afara zonelor urbane unde nu există economii de densitate, iar costul mediu de furnizare a serviciilor este mai mare.

 

 

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală