Valentina Lebedeva, AO VITA: Antreprenorii sociali sunt antreprenori cu un scop mai grandios decât cel financiar

02 Dec. 2021, 14:54
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 14:54 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Asociația Obștească VITA prestează servicii de blogging și programare pentru copii iar cu banii obținuți din vânzări refinanțează proiectele existente. Întrucât la începutul pandemiei era imposibil să obțină finanțare din partea fondurilor și a statului, asociația a decis să se autofinanțeze. Activitatea socială se desfășoară conform francizei Bloggers Lig & Junior Cod și este administrată de Valentina Lebedeva.

AO VITA a implemetat și continuă să implementeze numeroase proiecte dedicate tinerilor, copiilor cu dizabilități și părinților. Printre cele mai importante pot fi menționate: Festivalul creativității «Viața împreună», lansarea Manualului metodologic „Împreună cu tine. Metode, metodologie și practica activității de voluntariat în domeniul psihopedagogiei speciale”, licitație de caritate și expoziție cu vânzare «Angel Art»«Discover the World».

„Activitatea Asociației VITA are ca scop îmbunătățirea vieții copiilor și a tinerilor, inclusiv a celor cu dizabilități multiple și integrarea acestora în societatea noastră. Scopul principal este de a promova incluziunea copiilor cu dizabilități în toate sferele vieții, de a accelera integrarea socială și implicarea acestora în diverse activități, precum și de a atrage atenția societății și a organelor guvernamentale asupra modalităților de îmbunătățire a calității vieții și de protecție a drepturilor copiilor și tinerilor din Republica Moldova.”

În continuare, Asociația planifică să deschidă un centru unic care va avea rolul de susținere a familiilor și promovarea unei societăți incluzive.

În viziunea membrilor asociației, un business social are drept scop schimbarea în bine a societății și speră ca acest tip de afaceri să se dezvolte cât mai mult în țara noastră.

„Antreprenorii sociali sunt antreprenori cu un scop mai grandios decât cel financiar, spune Valentina Lebedeva, directoarea AO Vita. 

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ