ATENȚIE utilizatori Apple! Dispozitivele AirTags – noua metodă utilizată de hoții de mașini

07 Dec. 2021, 11:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 11:52 // Au Bani //  MD Bani

Dispozitivele AirTag de la Apple permit utilizatorilor să își monitorizeze mai ușor cheile sau ghiozdanele, în cazul în care uită unde le-au lăsat sau dacă le pierd. Totuși, aceste dispozitive pot fi folosite și în scopuri mai puțin legale, în mâinile anumitor „utilizatori”. Poliția din Canada a identificat deja cinci cazuri în care mașini scumpe au fost urmărite prin intermediul AirTags pentru a fi apoi furate.

Modul în care AirTags funcționează permit urmărirea de la distanță, în special în zone foarte populate. Aceste dispozitive folosesc rețeaua Find My, care permite oricărui dispozitiv Apple, precum un iPhone, un iPad sau MacBook să raporteze automat poziția fiecărui dispozitiv străin pe care îl întâlnește. Această funcție poate să te ajute să îți găsești telefonul pierdut sau furat, însă hoții de mașini au transformat această funcție pozitivă, într-o nouă metodă de urmărire a țintelor.

Aceștia ascundeau un AirTag în mașina pe care doreau să o fure în parcările publice, iar apoi urmăreau activitatea proprietarului prin intermediul aplicației Find My. Atunci când mașina rămânea pe loc, peste noapte, de exemplu, aceștia puteau să meargă să o fure, știind exact unde se află.

Deși AirTags nu sunt primele astfel de dispozitive de urmărire a locației, rețeaua companiei este una dintre cele mai robuste, întrucât există foarte mulți utilizatori de dispozitive Apple, în special în medii urbane aglomerate. Hoții din Canada acționau în York, o regiune din nordul orașului Toronto.

După lansarea AirTags, Apple a integrat o funcție care promite să atenționeze utilizatorii de dispozitive Apple că sunt urmăriți, în cazul în care există un AirTag străin în apropierea lor pentru mai mult timp. Totuși, este necesară instalarea actualizării iOS 14.5 pentru ca acest mesaj să poată fi afișat. Având în vedere că mulți utilizatori nu s-au grăbit să treacă la iOS 15 la fel ca în trecut, va mai dura o perioadă până când majoritatea utilizatorilor vor putea să identifice AirTag-uri străine care îi urmăresc.

Realitatea Live

28 Iul. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Iul. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Pe 29 iulie 1994, Parlamentul Moldovei a adoptat Constituția țării. Legea Supremă a fost modificată de mai multe ori, iar unii politicienii au încercat și nu ezită să mai folosească prevederile din document în scopuri proprii sau impuse de puteri străine.

Prima modificare a Legii Supreme a fost votată în 1996. Atunci s-a decis introducerea unor prevederi privind activitatea judecătorilor.

În anul 2000, aleșii poporului au decis că președintele trebuie ales de Parlament. Tot atunci, în Constituție s-a stipulat că șeful statului nu poate fi demis în ultimele 6 luni de mandat al Legislativului, oficialului i s-a acordat atribuția de a desemna premierul, s-au stipulat atribuțiile Guvernului, unele obligații ale Procuraturii și a s-a acordat membrilor Curții Constituționale dreptul de a stabili circumstanțele în care poate fi dizolvat Parlamentul sau demis președintele.

În anul 2001, în document s-a fixat că pedeapsa cu moartea este abolită, însă până în 2006 reglementarea stipula că excepții se pot aplica „decât numai pentru acte săvârşite în timp de război sau de pericol iminent de război și numai în condițiile legii”. Constituția a fost completată cu prevederi privind reținerea maximă pentru 72 de ore și arestul doar în baza mandatului emis de instanță. De asemenea, a fost punctat că nici o lege din Moldova nu poate suprima drepturile fundamentale ale omului.

Un an mai târziu, în Constituție au fost incluse prevederi privind dobândirea și retragerea cetățeniei, s-a stabilit că moldovenii nu pot fi extrădați sau expulzați din țară, au fost reglementate modalitățile de dobândire a azilului și de extrădare a străinilor. O altă noutate o reprezenta introducerea în Legea Supremă a regulilor de activitate pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

În 2003, documentul s-a completat cu reglementări privind autonomia Găgăuziei. De asemenea, a fost stabilit că pe lângă deputați, Guvernul, președintele și Adunarea Populară de la Comrat au dreptul la inițiativă legislativă.

Următoarele modificări au fost aplicate în 2016, când urmare a unei decizii emise de Curtea Constituțională, modificările din 2000 prin care președintele era ales de Parlament au fost declarate neconstituționale. Așadar, s-a reluat desfășurarea alegerilor prezidențiale.

În anul 2017, Constituția a fost completată cu prevederi privind atribuțiile Avocatului Poporului. O altă modificare din 2019 prevede că în unul dintre aliniatele legii supreme cuvântul „handicapați” se substituie, urmând să fie utilizată expresia „cu dizabilități”.

Printr-o modificare din anul 2022, Parlamentul a dispus noi reglementări privind activitatea judecătorilor, a fost stabilită componența Consiliului Superior al Magistraturii, modul de desemnare, numire și încetare a mandatului lor, inclusiv în bază de concurs.

Magistrații de la Curtea Constituțională au pus punct disputei despre limba vorbită în Moldova în anul 2023. Atunci, s-a punctat că în Legea Supremă a țării va fi stipulat că vorbim româna.

Ultima modificare a Constituției a fost aprobată prin referendumul din anul 2024. Atunci, cetățenii au votat că își doresc ca în document să fie indicat că parcursul european al țării noastre este ireversibil, iar în Legea Supremă a apărut un nou titlu – Integrarea Europeană. Reglementările introduse stabilesc că aderarea Moldovei la tratatele UE va fi decisă de Parlament, iar legile comunitare „au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA