Noțiunea de scumpire va fi termenul anului 2021, în condițiile în care prețurile cresc în întreaga lume. În SUA inflația a atins nivelul record pentru ultimii 40 ani, în Argentina și Turcia prețurile bat toate recordurile posibile și imposibile. Din țările dezvoltate doar Japonia în acest an va înregistra cel mai probabil o ușoară deflație.
„În Moldova prețurile tot înregistrează o creștere mult peste nivelul anticipat. În noiembrie inflația anuală a urcat la 12,4%, iar până la sfârșitul anului cel mai probabil va fi în coridorul 14-15% anual cea ce va reprezenta nivel record pentru ultimii 15 ani”, constată economistul Veaceslav Ioniță.
În acest an, conform datelor BNS, cel mai mult au crescut prețurile la produsele alimentare, care în luna noiembrie au ajuns la 15,5% , cea ce deja reprezintă valoarea maximă pentru ultimii 18 ani.
Rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză – trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și recuperarea economică din anul curent”, susține Banca Națională a Moldovei.
Potrivit estimărilor băncii centrale, la sfârșitul anului 2021 scumpirile vor fi de 9,3 la sută. Rata anuala a inflației va înregistra valoarea maxima de 15,1 la sută în trimestrul III 2022 și valoarea minima de 4,1 la sută în trimestrul III 2023.