Șeful de la Moldovagaz, despre prețul de 90 de bani la gaz în Transnistria: Trebuie să-și asume datoriile

24 Dec. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 09:30 // Actual //  MD Bani

„Trebuie să nu mai admitem în viitor ceea ce se întâmplă la moment”. Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, fiică a Gazprom-ului rus, întrebat la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, cum vede situația că cetățenii din stânga Nistrului plătesc 90 de bani pentru metrul cub de gaz, în timp ce cei din dreapta – 11 lei; a recunoscut că este o nedreptate. Declarațiile au fost făcute în ediția din seara de joi, 23 decembrie curent.

„Mă simt foarte prost că, într-adevăr, se întâmplă ce se întâmplă și, respectiv, acest lucru pe care noi îl vedem. Nu este corect absolut și nu este just, dar încă o dată vă spun că sunt documentele care sunt elaborate, sunt documente și planuri de reglementare a acestor datorii și acestei situații încă din 2007. Abia proaspăt venisem la Ministerul Economiei și discutam despre aceste delimitări și, respectiv, despre divizarea inclusiv a contractelor de furnizare, divizarea datoriilor, eu cred că vom ajunge la acest aspect, dar trebuie de divizat contractul o dată când divizăm și datoria. Cei care n-au plătit, trebuie s-o facă. Tiraspolul trebuie să își asume aceste datorii, are patrimoniu poate, să achite și cu patrimoniul sau cu alte active sau contribuția autorităților de acolo, inclusiv, ce active mai au, a declarat Vadim Ceban.

Potrivit acestuia, problemele vor putea fi rezolvate atunci când diferendul transnistrean va fi soluționat la nivel politic. „Trebuie să nu mai admitem în viitor ceea ce se întâmplă la moment. Noi trebuie să asigurăm cu energie electrică țara, trebuie să avem interconexiunile, ceea ce face acum Guvernul, lucru care e întârziat în opinia mea, noi trebuia să fi făcut acest lucru de mult timp în urmă. Dar dacă se va întâmpla peste doi ani eu sper ca posibilitatea de negociere va fi mult mai altfel, dar trebuuie să avem aici o viziune foarte pragmatică. Trebuie să discutăm înclusiv cu Gazpromul. Situația din ziua de astăzi ne arată că resursa este la ei. Eu nu spun că este un singur furnizor, poftim este Energocom sunt alți 24 de furnizori, când vom crea această piață, când va fi alegerea, atunci poftim, noi nu ținem cu dinții asupra acestui contract și de această piață, dar trebuie să înțelegem că țara trebuie să treacă peste această perioadă care este complicată. Toate aceste probleme pot fi soluționate doar în cazul în care noi avem rezoluțiunea politică a acestui diferendum, nu este doar problema Moldovagaz a situației care s-a creat, a conchis Vadim Ceban.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău