(FOTO) Săniuța „zburătoare” a EduJoc a ajuns la un spital de copii din Capitală: Am hotărât să salvăm Crăciunul

24 Dec. 2021, 11:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 11:45 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Aseară, 23 decembrie 2021, micii pacienți de la Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coțaga” l-au primit în vizită pe Moș Crăciun care i-a bucurat cu cadouri.

Compania „EduJoc”, o afacere socială de inserție, producătoare de jucării educative a decis să-i bucure pe micuții internați cu jucării educative. Darurile au fost oferite de la înălțime, chiar la ferestrele copiilor pentru a respecta regulile sanitare impuse din cauza COVID-19.

„Bucuria de a lumina fețele micuților, de a le arata grijă şi afecțiune, de a le uşura greutatea perioadei de spitalizare a devenit pentru noi aseară magia Crăciunului.”, a declarat Igor Hîncu, cofondator EduJoc pentru Bani.md.

Astfel, circa 120 de copii de toate vârstele s-au bucurat de cadourile de Crăciun oferite de EduJoc.  Potrivit lui Igor Hîncu, acțiunea de caritatea i-a costat în jur de 20.000 de mii de lei.

„Am aflat că la Spitalul „Emilian Coțaga” nu a fost Moş Crăciun, iar cei 124 de copii internați au rămas fără cadouri. Am hotărât să intervenim pentru a salva Crăciunul. Pandemia de COVID-19 nu poate anula Crăciunul şi bucuria copiilor de a primi daruri, aşa că am găsit un mod inedit de a-l duce pe Moş Crăciun la fereastra fiecărui micuț, cu respectarea restricțiilor și a regulilor sanitare”.

Campania de caritate a EduJoc nu se află la prima ediție, anul trecut aceștia au adus daruri și zâmbete pentru copiii la spitalul „Nr.1”.

„Suntem afacere sociala de inserție si asta este una din acțiunile pe care o realizăm pentru al doilea an consecutiv, este contribuția și meritul celor care cumpără de la noi jucării educative.”, a mai adăugat Igor Hîncu.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău