Bruxelles va prezenta astăzi propunerea sa cu privire la particularitățile și modul de implementarea a certificatului de vaccinare la nivelul UE, în încercarea de a stimula și facilita industria turistică din Europa.
Așa-numitul Green Pass va fi conceput pentru a permite cetățenilor europeni să călătorească din nou în siguranță în țările din UE. Se preconizează că acest „pașaport de vaccinare” va indica trei elemente esențiale, specificând în acest sens eligibilitatea de a călători a posesorului său.
În primul rând, certificatul va indica dacă deținătorul lui a fost vaccinat cu un ser aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Acest lucru reprezintă o lovitură serioasă pentru mii de europeni cărora le-a fost deja administrat un vaccin anti-COVID-19 rusesc sau chinez, în contextul în care niciunuia dintre cele două vaccinuri nu i-a fost dată undă verde de către EMA.
Cel de-al doilea indice din „pașaport”, va fi un mic istoric ce va cuprinde totalitatea testelor de coronavirus negative, pe care le-a obținut călătorul.
Ultimul punct specificat în certificatul inovator, îl va constitui informația dacă această persoană s-a recuperat recent în urma infectării cu noul tip de virus sau nu.
Potrivit Eurostat, numărul de nopți petrecute în cazările turistice din întreaga UE au scăzut cu 52% în 2020 comparativ cu 2019, ceea ce ar însemna o scădere de 1,5 miliarde de nopți.
Turismul reprezintă, 10% din PIB-ul UE cu circa 30 de milioane de oameni ce activează în această industrie.
„Vara este poate ultimul glonț pe care îl mai au în armele lor mulți antreprenori din sectorul turistic, operatori, companii aeriene, linii de croazieră. Vara aceasta avem nevoie de activitatea, pe care acest pașaport ne-ar putea-o permite”, a spus Eduardo Santander, director executiv al Comisiei Europene de Turism.