Afacerea din televiziune a fostului sfetnic a lui Plahotniuc. Cum a devenit proprietarul Realitatea TV

18 Ian. 2022, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2022, 13:51 // Actual //  bani.md

Analistul politic PSD-ist Cozmin Gușă, dar și fost consilier a liderului fugar al PD, Vlad Plahotniuc – unul dintre acționarii postului Realitatea – a relatat cum a călătorit până în Cipru alături de Ioana Vîntu, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a prelua televiziunea de la „tatăl FNI”.

Un alt detaliu „picant” pe care Gușă l-a dezvăluit, audiat fiind în calitate de martor, este legat de faptul că, în septembrie 2010, procurorii l-au „umflat” pe SOV chiar de la masa negocierilor, când Maricel Păcuraru venise să-i dea o parte din bani.

Analistul Cozmin Gușă a dat detalii în fața instanței despre modul în care el și afaceristul Maricel Păcuraru au preluat postul Realitatea TV (n.r. – în prezent Realitatea Plus) de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Cozmin Gușă a fost citat în calitate de martor într-o cauză penală disjunsă din „Dosarul Realitatea Media” – o anchetă de care s-a ales praful, dar care se apropia, la un moment dat, periculos de mult de Elan Schwartzenberg.

Cauza în care Gușă a fost audiat ca martor îi are ca inculpați pe niște indivizi departe de „calibrul” lui Schwartzenberg: Mirel-Mircea Amariței (avocat, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014), Gabriel Baciu (avocat al Realitatea Media) și Emil Bertalan (administrator SC Global Network System SRL).

Cei trei au fost trimiși în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte legate de modalitatea în care SOV i-a vândut „cuplului” Gușă-Păcuraru pachetul de acțiuni de la Realitatea Media.

Trebuie făcută precizarea că Dosarul „Realitatea Media” a stat atâta timp în sertarele DNA încât firma Realitatea Media a intrat în faliment, Elan Schwartzenberg a fugit în Israel de teamă că va înfunda pușcăria alături de Radu Mazăre în Dosarul „Henri Coandă”, iar postul postul Realitatea Tv și-a pierdut licența, fiind înlocuit în grila de programe de Realitatea Plus.

Cum au preluat Gușă și Păcuraru „frâiele” Realitatea Tv

Cozmin Gușă a relatat cum și-a împărțit „sarcinile” de serviciu cu Maricel Păcuraru la Realitatea.

Înțelegerea mea cu Maricel Păcuraru – dețineam 50-50 din pachetul de acțiuni – a fost ca acesta să se ocupe de activitatea administrativă a firmei (activitatea economică, activitatea juridică), iar eu să mă ocup de partea editorială și de partea de reprezentare internațională”, a declarat Cozmin Gușă.

Procurorul de ședință al DNA a solicitat judecătorului să-l întrebe pe Gușă ce legătură exista între firma lui Sorin Ovidiu Vîntu, PSV Company (n.r. – Petrom Service) și Realitatea Media.

Toată negocierea a fost făcută de către partenerul meu, Maricel Păcuraru, deși Sorin Ovidiu Vîntu a solicitat în mod repetat să particip și eu. Fusesem prieten și partener cu SOV, dar după alegerile din 2009 am refuzat să mă întâlnesc cu el. Consider că m-a trădat în 2008, la alegerile pentru Primăria Capitalei (n.r. – când Gușă candidase pentru funcția de edil) și apoi în 2009, când eu eram șeful de campanie a lui Mircea Geoană”, a declarat Cosmin Gușă.

Reamintim că Mircea Geoană a pierdut alegerile din 2009, după ce opinia publică a aflat că „prezidențiabilul” PSD s-a dus în vizită la Sorin Ovidiu Vîntu.

A rămas celebră întrebarea lui Traian Băsescu adresată lui Mircea Geoană în cadrul ultimei confruntări dintre cei doi candidați: „V-a plăcut aseară la domnul Vîntu?”.

După ce a rămas blocat preț de câteva secunde (interval care a părut o eternitate în direct la tv) Mircea Geoană a fost obligat să recunoască în fața lui Băsescu vizita pe care i-o făcuse lui SOV cu o zi înainte de turul 2 al alegerilor, scrie ziare.com.

Momentul a fost unul decisiv pentru victoria lui Traian Băsescu. Contracandidatul lui Geoană avea o imagine publică destul de „șifonată” la momentul respectiv, după ce în presă apăruse un video în care acesta părea că lovește un copil la un miting electoral, imagini care ulterior s-au dovedit a fi editate.

Cozmin Guşă a fost deputat, secretar general al Partidului Social Democrat din România. El a fost, de asemenea, partener și consilier al bine-cunoscutului om de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu. În 2010, Guşă a început să lucreze în echipa lui Vlad Plahotniuc, ocupându-se de imaginea lui. Cu ajutorul lui Guşă, Plahotniuc a stabilit relații cu Vântu și apoi a cumpărat postul Publika TV, care în 2010 a fost deschis la Chișinău de Sorin Ovidiu Vântu. Cozmin Guşă a devenit apoi unul dintre şefii canalului, dar câțiva ani mai târziu a revenit la Bucureşti.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ