Mai multe sate vor fi conectate la apă. Va fi construit apeductul magistral Chișinău-Strășeni-Călărași

20 Ian. 2022, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 14:22 // Actual //  MD Bani

În cadrul ședinței de ieri, 19 ianuarie, a Guvernului a fost aprobată instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. La acest apeduct vor fi conectate mai multe localități.

„Proiectul are acoperire financiară din partea Guvernului Federal German  prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de 3,05 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.
 În cadrul fazei I a proiectului vor fi efectuate investiții în construcția magistralei Chișinău – Strășeni – Călărași cu conectarea orașelor Strășeni și Călărași. Apeductul va traversa localitățile:
Vatra, Ghidighici și municipiul Chișinău, Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și municipiul Strășeni, Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și orașul Călărași din raionul Călărași.
În faza a II-a proiectului sunt prevăzute investiții în infrastructura satelor selectate, inclusiv și aducțiunile secundare de alimentare cu apă ce vor asigura conectarea localităților din ambele raioane către noua sursă de apă.
„Amintim că în luna noiembrie anul trecut, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a obținut o finanțare adițională de 15 milioane de euro din partea statului German, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW pentru extinderea ariei proiectului și conectarea mai multor localități.”

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

OMV, gigantul energetic austriac, a întrerupt relațiile cu Gazprom după ce a confiscat livrări de gaz rusesc în valoare de 230 de milioane de euro pentru a acoperi un premiu arbitral câștigat împotriva companiei ruse, scrie Reuters.

Acest act a marcat sfârșitul unui parteneriat de mai bine de 50 de ani între OMV și Gazprom, iar sursele spun că acesta ar fi fost motivul pentru care Gazprom a suspendat furnizările de gaz către Austria, la doar câteva zile după sechestrarea livrărilor. OMV, care deținea încă contracte cu Gazprom până în 2040, a decis să utilizeze gazul confiscat pentru a pune în aplicare decizia arbitrală, deoarece s-ar fi putut pierde oportunitatea de a proceda astfel în contextul unei posibile întreruperi a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

În pofida acestei opriri, Austria continuă să primească gaz rusesc prin Slovacia, ceea ce sugerează o strategie indirectă a OMV de a menține aprovizionarea, deși relațiile cu Gazprom s-au înrăutățit. Anul 2022 a marcat o schimbare majoră pe piața gazelor, când majoritatea țărilor europene au renunțat la gazul rusesc, iar OMV a încercat să se reducă treptat de la dependența de Gazprom, dar cu costuri semnificative pentru investițiile sale rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală