Strategia lui Spînu își propune să scoată sărăcia din satele ruinate ale Moldovei. Sudul țării – cel mai subdezvoltat

26 Ian. 2022, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2022, 15:23 // Actual //  bani.md

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova 2022 – 2028 care vizează implementarea proiectelor și programelor regionale. Finalitatea acestora se orientează spre crearea condițiilor necesare pentru asigurarea veniturilor, ocupării și asigurării condițiilor de trai a cetăţenilor, atragerea investițiilor și îmbunătățirea infrastructurii regionale.

În același timp, analiza tendințelor de evoluție socio-economică a regiunilor din afara mun. Chișinău scoate în evidență perpetuarea unor sesizabile discrepanțe inter-regionale de dezvoltare a țării. În mod specific, se evidențiază două regiuni cu performanțe peste media națională (Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia și Regiunea de Dezvoltare Centru) și alte 2 regiuni cu performanțe sub media națională (Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea de Dezvoltare Sud):

  1. Regiunea de Dezvoltare Centru (RD Centru) este puternic avantajată de proximitatea mun. Chișinău, înregistrând cele mai bune performanțe de dezvoltare în comparație cu toate celelalte regiuni. Pe parcursul ultimului deceniu, RD Centru a fost lider național după evoluția majorității indicatorilor de dezvoltare socio-economică.
  2. Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia (RD UTAG) a reușit foarte eficient să valorifice avantajele oferite de statul special de autonomie și gradul mai avansat de descentralizare fiscală și administrativă. Având la începutul anilor 1990 un nivel de dezvoltare similar cu Regiunea de Dezvoltare Sud (RD Sud), RD UTAG a înregistrat o evoluție superioară pe întreaga durată a ultimelor decenii, transformându-se în una dintre cele mai dinamice regiuni din Republica Moldova.
  3. RD Sud continuă să rămână cea mai subdezvoltată regiune din țară, caracterizată de cel mai jos nivel de urbanizare și industrializare. Totodată, regiunea este caracterizată de cel mai jos nivel al ratei de ocupare a populației și cel mai mic salariu mediu printre toate celelalte regiuni din țară.
  4. Prosperitatea tradițională a Regiunii de Dezvoltare Nord (RD Nord) este în continuă descreștere, fiind puternic influențată atât de factorul demografic (regiunea îmbătrânește cel mai repede dintre toate regiunile), cât și de factorul geografic (regiunea este cea mai îndepărtată de mun. Chișinău).

Cum vor autoritățile să dezvolte localitățile Moldovei

Pentru reducerea discrepanțelor dintre regiuni, autoritățile își propun mai multe obiective. Este vorba de: creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a regiunilor, sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii și îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor de coordonare și implementare a politicii naționale de dezvoltare regională.

„O provocare majoră a finanțării obiectivelor de dezvoltare regională o constituie decalajul mare dintre resursele financiare mobilizate și necesitățile reale de dezvoltare regională. Astfel, deși resursele alocate din Bugetul de Stat și cele atrase de la donatori sunt în continuă creștere, acestea acoperă doar parțial necesitățile la nivel regional. Necitând la aceasta, chiar dacă alocațiile sunt planificate minuțios și bine direcționate, o bună parte din mijloacele alocate în FNDR nu sunt valorificate adecvat”, se spune în documentul aprobat de Guvern.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 15:05 // Actual //  Ursu Victor

Balaji Srinivasan, un antreprenor și investitor indiano-american, a inițiat o școală pentru specialiști în tehnologie, care durează trei luni, pe o insulă privată lângă Singapore, pe care a cumpărat-o anul trecut cu Bitcoin și vrea s-o transforme într-un stat pentru specialiști în tehnologie.

Acest program servește drept teren de testare pentru viziunea sa asupra unui „Network State” descentralizat, cu prioritate digitală. Școala are ca scop promovarea inovației, adoptarea criptomonedelor și libertatea individuală, acționând ca un pilot pentru viitoarele comunități autoguvernate.

Inițiativa face parte din efortul său mai larg de a crea o națiune descentralizată, digitală, cunoscută sub numele de „Network State”. Proiectul a fost dezvăluit printr-o postare pe Instagram de către utilizatorul Nick Peterson, care participă la „Network School” – școala de trei luni inițiată de Srinivasan. Peterson a descris locația ca fiind o insulă privată, ce va servi drept teren de testare pentru viziunea pe termen lung a lui Srinivasan, potrivit Economic Times.

Balaji Srinivasan este un antreprenor și investitor în tehnologie de origine indiană. A co-fondat Counsyl, a fost Chief Technology Officer la Coinbase și partener general la firma de capital de risc Andreessen Horowitz.

Născut din părinți medici care au emigrat din Tamil Nadu în Statele Unite, Srinivasan deține diplome de master și doctorat în Inginerie Electrică de la Universitatea Stanford.

Srinivasan lucrează la construirea a ceea ce el numește un „Network State” – o comunitate globală, digitală, descentralizată, formată din persoane cu valori și scopuri comune. Aceste comunități sunt construite în jurul inovației, criptomonedelor, libertății individuale și progresului tehnologic.

Potrivit lui Srinivasan, scopul este de a „revigora democrația pentru era internetului” și de a promova „adevărul, sănătatea și prosperitatea” prin creștere personală, fizică și profesională. Valorile centrale ale inițiativei includ longevitatea, descentralizarea și educația.

Network School a fost lansată în septembrie 2024. Este concepută ca un program de trei luni, cu prezență fizică, pentru fondatori de startup-uri și persoane interesate de fitness. Școala acționează ca un pilot real pentru ambiția mai largă a lui Srinivasan de a dezvolta state de rețea care încep online și evoluează în comunități autoguvernate în lumea reală.

Într-o postare pe Substack publicată în august 2024, Srinivasan a dezvăluit că a achiziționat o insulă lângă Singapore pentru a lansa școala.

„Avem o insulă. Exact. Prin puterea Bitcoin, avem acum o insulă frumoasă lângă Singapore unde construim Network School”, a spus Srinivasan.

El a descris școala ca un loc pentru a dezvolta ceea ce el numește „talentul ascuns al lumii”.

Network School este văzută ca primul pas către construirea unei baze fizice pentru viziunea statului lui Srinivasan. Succesul acestui program pilot ar putea determina cum și unde vor prinde contur astfel de comunități digitale în viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO