Warren Buffett ar fi fost cel mai bogat om din lume dacă nu își dona 50% din avere. Elon Musk i-a luat locul

31 Ian. 2022, 16:21
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Ian. 2022, 16:21 // Au Bani //  MD Bani

Dacă renumitul investitor, Warren Buffett nu ar fi donat jumătate din averea sa unor organizații de caritate, în această lună ar fi fost mai bogat decât Elon Musk.

CEO-ul Berkshire Hathaway are o avere netă de 113 miliarde de dolari, sau puțin peste jumătate din averea de 220 de miliarde de dolari a CEO-ului Tesla și SpaceX, Elon Musk, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Dacă Buffett nu ar fi donat acțiuni în valoare de 111 miliarde de dolari în ultimii 16 ani, ar fi mai bogat decât Musk astăzi.

Buffett deținea aproape 475.000 de acțiuni Berkshire „A” în 2006, când s-a angajat să dea 99% din averea sa unor cauze nobile. De atunci, el și-a redus la jumătate participațiile la aproximativ 239.000 de acțiuni, reducând valoarea participației sale din Berkshire la 112 miliarde de dolari.

Averea netă a investitorului a crescut cu peste 4 miliarde de dolari în acest an, deoarece temerile tot mai mari de inflație și de majorări ale dobânzilor au alimentat o creștere de 3% a acțiunilor Berkshire. În schimb, averea lui Musk a scăzut cu 50 de miliarde de dolari în această lună, reflectând o vânzare dureroasă a acțiunilor tehnologice care a redus prețul acțiunilor Tesla cu 29%.

Forbes estimează că Musk și-a dat mai puțin de 1% din averea sa unor organizații de caritate, așa că filantropia sa nu i-a erodat în mod material valoarea netă. Cu toate acestea, donația lui Buffett s-ar putea să fi crescut prețul acțiunilor Berkshire, ceea ce înseamnă că averea investitorului ar putea fi mai mică astăzi fără generozitatea lui din ultimii ani.

Șeful Berkshire este singurul dintre cei mai bogați 10 oameni din lume a cărui avere netă a crescut în acest an. Colegii săi centimiliardari au pierdut aproape 150 de miliarde de dolari din averea lor combinată în câteva săptămâni.

Filantropia lui Buffett i-a afectat averea, costându-l titlul de cel mai bogat om din lume. Cu toate acestea, deceniile sale de investiții atente continuă să dea roade, deoarece investitorii se îngrămădesc din nou în Berkshire pentru siguranță, iar colecția sa de acțiuni și afaceri generează o mulțime de bani pe care să îi dea.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO