Warren Buffett ar fi fost cel mai bogat om din lume dacă nu își dona 50% din avere. Elon Musk i-a luat locul

31 Ian. 2022, 16:21
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Ian. 2022, 16:21 // Au Bani //  MD Bani

Dacă renumitul investitor, Warren Buffett nu ar fi donat jumătate din averea sa unor organizații de caritate, în această lună ar fi fost mai bogat decât Elon Musk.

CEO-ul Berkshire Hathaway are o avere netă de 113 miliarde de dolari, sau puțin peste jumătate din averea de 220 de miliarde de dolari a CEO-ului Tesla și SpaceX, Elon Musk, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Dacă Buffett nu ar fi donat acțiuni în valoare de 111 miliarde de dolari în ultimii 16 ani, ar fi mai bogat decât Musk astăzi.

Buffett deținea aproape 475.000 de acțiuni Berkshire „A” în 2006, când s-a angajat să dea 99% din averea sa unor cauze nobile. De atunci, el și-a redus la jumătate participațiile la aproximativ 239.000 de acțiuni, reducând valoarea participației sale din Berkshire la 112 miliarde de dolari.

Averea netă a investitorului a crescut cu peste 4 miliarde de dolari în acest an, deoarece temerile tot mai mari de inflație și de majorări ale dobânzilor au alimentat o creștere de 3% a acțiunilor Berkshire. În schimb, averea lui Musk a scăzut cu 50 de miliarde de dolari în această lună, reflectând o vânzare dureroasă a acțiunilor tehnologice care a redus prețul acțiunilor Tesla cu 29%.

Forbes estimează că Musk și-a dat mai puțin de 1% din averea sa unor organizații de caritate, așa că filantropia sa nu i-a erodat în mod material valoarea netă. Cu toate acestea, donația lui Buffett s-ar putea să fi crescut prețul acțiunilor Berkshire, ceea ce înseamnă că averea investitorului ar putea fi mai mică astăzi fără generozitatea lui din ultimii ani.

Șeful Berkshire este singurul dintre cei mai bogați 10 oameni din lume a cărui avere netă a crescut în acest an. Colegii săi centimiliardari au pierdut aproape 150 de miliarde de dolari din averea lor combinată în câteva săptămâni.

Filantropia lui Buffett i-a afectat averea, costându-l titlul de cel mai bogat om din lume. Cu toate acestea, deceniile sale de investiții atente continuă să dea roade, deoarece investitorii se îngrămădesc din nou în Berkshire pentru siguranță, iar colecția sa de acțiuni și afaceri generează o mulțime de bani pe care să îi dea.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:53 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri o nouă ofensivă tarifară globală, în care a inclus 183 de state și teritorii – printre care și… Insula Heard și Insulele McDonald, situate la peste 1.700 km de Antarctica și populate exclusiv de pinguini, foci și păsări marine. Populație umană: zero. Exporturi către SUA: tot zero.

Măsura face parte dintr-o strategie autointitulată „protecționism reciproc”, prin care SUA impune tarife de până la 50% statelor și regiunilor cu care are un deficit comercial.

Insulele Heard și McDonald, teritorii izolate ce aparțin Australiei, au fost incluse pe listă fără să aibă vreo activitate economică internațională. Alături de ele, și Diego Garcia, un atol din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, a fost vizat de un tarif „general” de 10% – deși acolo nu trăiesc civili, ci doar personal militar, în proporție covârșitoare american.

„Trump a reușit performanța să taxeze teritorii care nu exportă nimic și unde singurii rezidenți sunt foci, pinguini și soldați americani. Asta da reciprocitate!”, a comentat ironic un analist internațional pe platforma X.

În lista de ținte comerciale se regăsesc însă și parteneri economici majori:

China – tarif de 34%
Uniunea Europeană – 20%
Vietnam – 46%
Indonezia – 32%, în special pentru cafea
Marea Britanie, Mexic și Canada – 10%

Tarifele se aplică în mod uniform, fără a ține cont de relațiile economice strategice sau de efectele colaterale: Vietnamul, de exemplu, este locul unde multe companii americane, precum Nike, și-au relocat producția pentru a evita tarifele anti-China. Acum, aceste mutări devin inutile.

În cazul Indoneziei, consumatorii americani vor plăti mai mult pentru cafea, chiar dacă SUA nu exportă aproape deloc cafea în regiune. „Reciprocitatea” lui Trump riscă să lovească exact în consumatorul american, spun economiștii.

Paradoxal, țări precum Rusia, Iran, Cuba, Brunei, Somalia, Seychelles sau Tuvalu NU au fost vizate de noile măsuri. Rusia, de exemplu, a fost scutită, în ciuda unui volum comercial de 3,5 miliarde USD în 2024, în principal din comerțul cu îngrășăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ