Culmea absurdului. Un președinte de raion PSRM și-a atribuit sieși apartament „de serviciu” (DOC)

23 Mart. 2021, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2021, 15:53 // Actual //  MD Bani

Președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru și-a alocat sieși apartament social ca fiind tânăr specialist. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS, Radu Marian, care a descris cum a decurs acest lucru.

Radu Marian afirmă că, la 10 decembrie 2020, Consiliul raional Rîșcani a aprobat procurarea unui apartament în sumă de 265 de mii lei pentru „aparatul președintelui”. La 17 decembrie 2020, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 de mii lei pentru reparația apartamentului dat. La 13 ianuarie curent, Consiliul Raional Rîșcani decide acordarea în locațiune a unui apartament lui Secrieru Vasile în calitate de „tânăr specialist”. El a semnat contract cu sieși.

„Înainte de toate, este o decizie imorală. De ce trebuie un președinte de raion să-și ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic, sau unui profesor, sau altui funcționar public care are nevoie disperată de susținere din partea statului?”, se întreabă Marian.

Deputatul PAS mai precizează că, dincolo de aspectul imoral, există mari semne în ceea ce privește legalitatea acestei decizii, scrie realitatea.md.

„Avem suspiciuni rezonabile că Vasile Secrieru nu a declarat conflictul de interese la ANI. El nu putea să-și acorde locuință de serviciu pentru că în lista funcțiilor și profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuință de serviciu nu include și președintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu). Avem bănuieli rezonabile că această faptă este o infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod penal, respectiv folosirea intenționată a situației de serviciu în interes personal”, mai scrie Radu Marian.

În aceste condiții, deputatul PAS menționează că a trimis sesizări la ANI, Procuratură și Cancelaria de Stat ca să se expună asupra legalității acestor acțiuni.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău