ANRE propune tarife mai mici pentru cei care și-au „împărțit” soarele și vântul

09 Feb. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Feb. 2022, 16:15 // Actual //  Lupu Eduard

La 8 și 9 februarie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat discuții publice privind proiectul tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili în cadrul instalațiilor fotovoltaice, turbinelor eoliene și/sau din biomasă.

Potrivit ANRE, tariful energiei pentru kWh livrate de instalațiile solare este propus la 1,88 lei față de 1,91 lei, eoliene – 1,55 lei față de 1,58 lei, hidroelectrice – 1,84 lei față de 1,87 lei, iar de la instalațiile pe biomasă – 1,96 lei față de 1,99 lei.

Tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de producătorii eligibili au fost calculate în baza recomandărilor instituțiilor internaționale de specialitate, tendințelor internaționale și valorilor declarate în vamă, precum și în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, aprobate de ANRE în anul 2017.

Necesitatea deciziei respective ține de punerea în aplicare a Legii nr.10 din 26.02.2016 privind utilizarea resurselor regenerabile și Hotărârea Guvernului nr.401 din 08.12.2021 privind limitele de capacitate, cotele  maxime și categoriile  de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025, care a permis ANRE să distribuie 235 MW la tarife fixe reglementate: 70 MW – sisteme fotovoltaice, din care 20 MW – la sol; 15 MW – eoliană; 5 MW – hidro și 100 MW – energie electrică produsă pe baza diferitelor tehnologii bazate pe biomasă și biogaz. Cotele stabilite de Guvern sunt valabile până la finele anului 2025.

Odată aprobate, aceste tarife fixe urmează a fi aplicate pe parcursul anului curent tuturor companiilor care vor obține prin deciziile ANRE statutul de producător eligibil. De asemenea, tarifele fixe nominalizate vor servi drept reper pentru prețurile plafon la licitațiile organizate de Guvern pentru oferirea statutului de producător eligibil la proiectele investiționale de anvergură.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău