Consultanţă americană gratuită pentru producătorii moldoveni de alune

11 Feb. 2022, 10:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Feb. 2022, 10:34 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Producătorii de alune din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia gratuit de consultanţă în afaceri din partea unui voluntar american care se va afla în ţara noastră în perioada 11-27 februarie.

Ross Penhallegon are o experiență de peste 50 de ani în horticultură, în special în cultivarea alunelor de pădure şi nucilor, iar în trecut a activat şi ca specialist în extensiune pe lângă Universitatea din Oregon, SUA.

Scopul principal al actualei vizite este elaborarea conţinutului unui ghid de buzunar în producerea alunelor, precum şi organizarea unui training privind cele mai bune practici ale tăierilor în livezile de alun.

Totodată, expertul preconizează să întreprindă o vizită în câmp şi să susţină o prelegere pentru studenţii Universităţii Agrare de Stat din Moldova şi un grup de fermieri pe tema cultivării alunului în sistem ecologic. Aspectele abordate de voluntar se vor referi la selectarea materialului semincer, schema de plantare, întreținerea livezilor, recoltarea, procesarea și comercializarea producţiei.

Pe durata aflării în ţara noastră, Ross Penhallegon va asista în principal membrii Alianţei Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică – MOVCA, inclusiv compania „Euro Alun”, care acordă, la rândul ei, consultanţă la aproximativ 40 de producători de alune din întreaga ţară.

Importanţa asistenţei oferite de expertul american constă în faptul că livezile de alun sunt o practică relativ nouă pentru Republica Moldova, iar Euro Alun a importat recent din SUA mai multe soiuri ale acestei culturi: Dorris, Dundee, Eta, Felix, Gamma, Jefferson, McDonald, Sacajawea, Theta, Tonda Pacifica, Wepster, Yamhill şi York.

În prezent, în jur de 10 fermieri din ţara noastră cultivă alun în sistem ecologic pe o suprafaţă totală de aproximativ 85 ha. Totodată, nu există procesare şi nici exporturi semnificative de alune, din cauza volumului încă relativ mic de producere.

Vizita va avea loc în cadrul programului „Farmer-to-Farmer”, finanţat de USAID şi implementat în ţara noastră de CNFA Moldova.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ