(FOTO) Ce orașe din Europa putem vizita într-un weekend

14 Feb. 2022, 11:34
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Feb. 2022, 11:34 // Au Bani //  MD Bani

Țări din lumea întreagă au renunțat sau vor renunța în curând la restricții, iar turiștii vor putea călători în baza certificatului verde (atâta vreme cât va mai rămâne în vigoare). În plus, obiceiurile de dinainte de pandemie, rezervările efectuate din timp sau city break-urile, apar din nou pe lista cu vacanțe a turiștilor. Iată câteva orașe numai bune de exploatat într-un weekend din februarie.

Arles-Franța

Arles este unul dintre cele mai vechi orașe din Franța, un oraș de coastă, aflat în Sudul țării. Cunoscut drept Capitala culturii din Provence în 2022, Arles este renumit pentru centrul său cultural, intitulat Luma, un cartier plin de expoziții multimedia și instalații de artă, scrie Timeout.

Principala atracție turistică este dată de turnul impresionant de înalt al lui Frank Gehry, format din 11.000 de panouri metalice concepute pentru a evoca noaptea înstelată a lui Vincent van Gogh (pictorul și-a finalizat legendara serie de floarea-soarelui în Arles, în anul 1880).

Un alt obiectiv impobisil de ratat este Carrières des Lumières, o experiență de artă captivantă într-o carieră în care lucrările unor artiști precum Cézanne și Kandinsky sunt proiectate pe pereți de calcar imenși.

Prin urmare, Arles este unul dintre orașele potrivite pentru iubitorii de artă și cultură.

Arles, Rhone, Südfrankreich

Kaunas- Lituania

În perioada interbelică, în timp ce Vilnius era sub ocupație polonă, Kaunas a fost numit temporar capitala Lituaniei. Ambasadele și-au deschis sediile în oraș, iar artiștii s-au mutat aici. Orașul devenise, neoficial, gazda arhitecturii moderniste.

Ulterior, a fost lăsat ”să zacă” în timpul erei comuniste, iar orașul și-a pierdut din splendoare.

Însă pare că 2022 ar putea aduce o schimbare majoră în acest sens, orașul fiind denumit Capitala Europeană a Culturii. Peste 1.000 de evenimente sunt programate să marcheze ocazia. Turiștii vor veni în număr mare să se bucure de suprizele orașului, dar și să admire piesele de artă modernistă.

Dacă alegeți Kaunas pentru un city break, să treceți și pe la M.K. Muzeul de Artă Čiurlionis (dedicat muzicianului și pictorului simbolist), dar și pe la bizarul Muzeu al Diavolilor.

Odense-Danemarca

La doar o distanță de 90 de minute cu trenul de Copenhaga, găsiți șarmantul oraș Odense.

Muzeul Hans Christian Andersen, un omagiu adus autorului de basme, este prima recomandare pentru debutul unei vacanțe în Odense. Cu expozițiile sale biografice inventive – inclusiv imaginile teatrale ale memoriilor sale și proiectele neînsuflețite care prind viață (la fel ca în poveștile sale) – acest muzeu complet distractiv l-ar fi încântat fără îndoială pe maestrul danez.

În plus, o cale ferată se construiește în oraș și urmează să se deschidă în primăvara anului 2022, ceea ce face ca frumoasele cartiere vechi și cartierele mai noi, vibrante, să fie mult mai ușor de accesat.

Oslo-Norvegia

Capila Norvegiei se dezvoltă rapid și frumos, dar cea mai frumoasă parte a orașului este districtul istoric Bjørvika.

Printre cele mai atractive obiective turistice se numără noul Muzeu Munch, deschis recent publicului, care se află chiar lângă Biblioteca Deichman Bjørvika, dar și renumita Operă, care are acum propria plajă urbană, Operastranda.

Orașul are, de asemenea, și o nouă piață, VIA Village, unde găsiți mâncare de tip fast food.

Și apoi este noul Muzeu Național mult așteptat, care se deschide abia în iunie (și va fi cel mai mare muzeu din Europa de Nord).

Valencia-Spania

Și ca să încheiem în pași de dans, un alt oraș care merită vizitat, și nu doar în februarie, este Valencia.

Acest oraș de pe coasta Mediteranei a Spaniei va găzdui din nou festivalul Las Fallas. În plus, se întoarce și La Tomatina, „cea mai mare luptă alimentară din lume”.

Anul acesta, Valencia a fost desemnată nu numai Capitală Europeană a Turismului Inteligent, ci și Capitală Mondială a Designului, cu peste 100 de evenimente pregătite pentru acesta din urmă.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală