Germania va putea să se lipsească de gazul rusesc, dacă e nevoie. Ce spune ministrul economiei și climei

23 Feb. 2022, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 14:45 // Actual //  MD Bani

Germania va putea să se lipsească la un moment dat, dacă va fi necesar, de gazul rusesc, de care încă depinde enorm pentru a-şi asigura sursele de energie, a indicat miercuri ministrul federal al economiei şi climei, Robert Habeck, potrivit France Presse.

„Da, (Germania) poate”, a răspuns Habeck la postul public de radio la întrebarea privind această eventualitate şi la o zi după anunţul suspendării intrării în funcţiune a marelui gazoduct ruso-german Nord Stream 2, în urma recunoaşterii de către Moscova a republicilor separatiste proruse autoproclamate din estul Ucrainei.

Dacă Germania ar trebui să renunţe total la un moment dat la gazul rusesc, aceasta ar duce mai întâi la „un mare deficit” de acoperit pe piaţa de energie, cu consecinţa „la început a creşterii preţului” la gaz, a afirmat Habeck.

Dar, în final, gazul cumpărat de la Gazprom ar putea fi „compensat” de alţi furnizori şi de alte surse de energie, a apreciat el, conform Agerpres.

Gazoductul Nord Stream 2, finalizat, dar nedat în funcţiune, urma să crească dependenţa Germaniei de Rusia la 70% din importurile totale de gaz.

Acest proiect a fost susţinut ferm de-a lungul anilor mai ales de către fostul cancelar Angela Merkel.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală