Șmecheriile Premier Energy?! Și-a tras o companie peste noapte doar pentru licitația de achiziție a energiei electrice?

25 Feb. 2022, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Feb. 2022, 13:01 // Actual //  bani.md

Premier Energy  a emis un comunicat, în data de 9 februarie, prin care anunța despre încheierea etapei de recepționare a dosarelor de participare la procesul de licitație pentru procurarea energiei electrice pe următoarea perioadă contractuală, începând cu 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Drept urmare au fost evaluaţi şi precalificați pentru licitație următorii furnizori şi producători:

ЗАО „Mолдавская ГРЭС”

SA „Energocom”

„D..Trading” LLC (grupul DTEK),

„DE Trading” LLC (grupul Donbassenergo)

S.R.L. Navitas Energy

S.R.L. Furnizare Energie

Cel mai interesant lucru este că una dintre companii, S.R.L. Navitas Energy aparține tot Priemier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova cu o cotă de piață de 50%. Or, acest lucru s-a făcut cu încălcări pct. 2 al anexei nr. 1 al Hotărârii ANRE nr. 283/2020 din 07.08.2020 cu privire la aprobarea Regulilor pieței energiei electrice care stipulează expres că achiziția energiei electrice se efectuează printr-un proces de licitație competitiv, respectând principiile transparentei nediscriminării.

Astfel, pe lângă faptul includerii/menținerii NAVITAS ENERGY în lista furnizorilor precalificați care, pe de o parte, se prezintă drept furnizor licențiat pe piața liberă a energiei electrice din Republica Moldova ca parte a unui grup de companii (PREMIER ENERGY), din care fac parte atât (ÎCS „PREMIER ENERGY” SRL cât și (ÎCS „PREMIER ENERGY DISTRIBUTION” SA, în calitate de cumpărători, în cadrul propriilor licitații demarate. Din informațiile cu acces public se constata că adresa juridică a furnizorului dat este una identica cu adresa juridica a cumpărătorului (mun. Chi5inau, str. Andrei Doga 4, MD-2024), fondatorul (JOSECO HOLDINGS CO. LIMITED (100,00%) și beneficiarul efectiv al întregului grup de companii este unul și același, iar despre administratorul acesteia Mihail Gidei există temeiuri rezonabile de a bănui faptul ca este angajat al unuia din cumpărătorii invocați.

Astfel, se conturează intenția de trucare a licitației inițiate. Efectiv, la aceiași adresa juridică, reprezentantul unui și aceluiași grup de companii elaborează caietul de sarcini, pregătește și prezintă oferta și tot el decide desemnarea câștigătorului.

Curios este și faptul că, NAVITAS ENERGY are un singur angajat, administratorul Miahi Gîdei, dar și o cifră de afaceri egală cu zero. Asta deși regulamentul Moldelectrica spune că cei care participă la licitație trebuie să dețină experiență pe piața achiziției de energie electrică și indicatori financiari pozitivi.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău