Fostul premier al României Florin Câțu propune măsuri draconice pentru companiile cu acționariat rusesc

25 Feb. 2022, 13:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Feb. 2022, 13:34 // Actual //  bani.md

Fostul premier Florin Cîţu s-a arătat nemulțumit de măsurile impuse Rusiei şi cere sancțiuni mult mai drastice faţă de cele luate deja de Comisia Europeană dar şi de Statele Unite ale Americii. Liderul PNL a mai subliniat faptul că nu ar vrea să afle mai târziu că bani ca ajutor de la stat au ajuns în conturile unor companii rusești din România.

Fostul premier Florin Cîţu a cerut sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei, şi soune:  „România are o datorie să-şi protejeze interesele şi poate să vină cu sancţiuni mai dure”.

Mai precis, Florin Cîţu a cerut Ministerului Finanţelor şi ANAF să facă de urgenţă  o analiză detaliată privind companiile din România cu acționariat rusesc pentru ca ajutoarele primite de la statul român să nu fie direcționate în conturile lor si apoi folosiți pentru propagandă.

Am văzut primele măsuri luate. Se pare că strategia pe care au adoptat-o Comisia Europeană şi Statele Unite este una în mai mulți pași. Cred că aceste sancţiuni nu vor avea efectul aşteptat de noi toţi atât timp cât nu sunt sancţiuni care să taie surse de finanţare din sectorul energiei, al gazelor.

Va fi complicat pentru că Rusia are rezerve de 650 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă jumătate din PIB. Sunt rezerve foarte mari. Rusia nu cred că va folosi acele rezerve să-şi protejeze economia pentru că are venituri din activităţi curente azi, la nişte preţuri foarte mari. Sper să vedem şi alte sancţiuni, a subliniat Florin Cîţu.

Ajutoarele de la statul românesc ar putea ajunge în conturile firmelor rusești

Florin Cîţu a atras atenția cu privire la un aspect foarte grav. Președintele PNL face referire la companiile rusești de pe teritoriul României, care nu sunt puține, şi ar putea încasa ajutoare de la stat.

Nu aş vrea să aflăm mai târziu că surse care au venit din ajutoare de stat au ajuns în conturile unor ruşi care sunt pe lista de sancţiuni. În ceea ce priveşte România, este important să avem o analiză în detaliu – Oficiul de Spălare a Banilor, de ANAF şi de toate instituţiile statului pentru a avea acţionariate, unde se duc banii.

Sunt câteva companii de stat care au acţionariat rusesc şi care deja au primit ajutor de stat. Sper că s-au dus spre salarii şi nu spre venirurile acţionarilor. Trebuie o analiză, din punctul meu de vedere, a tot ce înseamnă investiţii care vin prin Rusia azi în România. Aceste investiţii unde se duc şi ce finanţează. Finanţează propagandă rusă în România. Este nevoie ca toate instituţiile statului să-şi facă treaba în acest moment. Cred că România are o datorie să-şi protejeze interesele şi poate să vină cu sancţiuni mai dure.

Este important ca Guvernul să facă o analiză de beneficii şi costuri pentru noi pe termen lung, nu doar în acest moment, să vedem cum ne poziţionăm faţă de Rusia în acest momente. E important să ştim exact unde se duc aceşti bani. Nu aş vrea să aflăm mai târziu că surse care au venit din ajutoare de stat au ajuns în conturile unor ruşi care sunt pe lista de sancţiuni sau venituri merg spre a finanţa propaganda rusă şi de a destabiliza situaţia în România.

Florin Cîţu a vorbit şi despre decuplarea Rusiei de la Sistemul Interbancar SWIFT. Fostul premier s-a arătat mirat de faptul că nu s-a luat deja această măsură, şi spune:

Eu credeam că s-a luat deja această măsură, cu cât întârziem, cresc veniturile Rusiei. Sunt decontări care se fac în special în energie, trebuie să fie o decizie politică dacă vrem cu adevărat să penalizăm acţiunile Rusiei în Ucraina, a concluzionat el.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 10:06
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 10:06 // Uncategorized //  Ursu Victor

Statele Unite ale Americii au impus noi tarife vamale pentru mărfurile importate din China, aducând rata totală a taxelor la un nivel fără precedent de 104%, potrivit unei declarații publicate de corespondentul Fox News, Edward Lawrence, pe rețeaua X, care citează un purtător de cuvânt al Casei Albe. Noile măsuri intră în vigoare începând de astăzi.

Decizia vine pe fondul refuzului Chinei de a renunța la propriile măsuri restrictive ca răspuns la tarifele impuse anterior de SUA. Potrivit lui Lawrence, administrația de la Washington consideră acest pas necesar în contextul escaladării tensiunilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii.

Totul a început pe 2 aprilie, când fostul președinte Donald Trump a anunțat impunerea de noi taxe pentru importurile din peste 180 de țări. Deși rata de bază a fost stabilită la 10%, în cazul Chinei, tariful a fost mult mai dur: 34%, la care Beijingul a răspuns imediat, anunțând un tarif echivalent, care va fi aplicat începând cu 10 aprilie.

Escaladarea nu s-a oprit aici. Trump a promis o majorare suplimentară de 50%, care se adaugă la cele 34% anunțate anterior și la un alt set de tarife de 20% introduse în martie. Astfel, totalul cumulat al tarifelor ajunge la un colosal 104%.

Ministerul Comerțului din China a reacționat dur, catalogând acțiunile SUA drept „o greșeală peste o altă greșeală” și un exemplu clar al „naturii șantajiste” a politicii comerciale americane. Autoritățile de la Beijing au avertizat că nu vor ceda în fața presiunilor:
„Dacă SUA vor insista în continuare asupra introducerii de noi tarife, China va lupta până la capăt”, se arată într-o declarație oficială.

Tensiunile dintre cele două puteri amenință să afecteze nu doar relațiile bilaterale, ci și stabilitatea economică globală, într-un moment deja marcat de incertitudini pe piețele internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI