Vine foamete mare în Rusia! Foarte curând, rușii se vor confrunta cu o penurie de alimente

03 Mart. 2022, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mart. 2022, 13:14 // Actual //  bani.md

Maxim Mironov, un profesor rus de finanțe, doctor al Universității din Chicago, explică concis situația economică dezastruoasă în care este adusă Moscova de sancțiunile internaționale, într-o postare pe twitter.

Pe scurt, concluzia mea științifică ca profesor de finanțe, doctor al Universității din Chicago este că suntem F*CKED.

Și dublu f*cked pentru că locuitorii Rusiei, chiar și cei educați, în cea mai mare parte, nu înțeleg ce îi așteaptă.

Foarte curând, rușii se vor confrunta cu o penurie de produse de bază. Nu vorbesc despre tot felul de iPhone-uri, al căror import a fost deja interzis, ci despre alimente, haine, mașini, electrocasnice etc.

Rusia este foarte puternic integrată în comerțul mondial. Și deja cei mai mari operatori refuză să trimită containere cu mărfuri în Rusia. Dar chiar dacă se întâmplă un miracol și Rusia găsește pe cineva care este gata să trimită containere în Rusia, întrebarea este cum să plătească pentru asta?

Veniturile din export vor scădea semnificativ, deoarece toți cumpărătorii încearcă deja să abandoneze mărfurile rusești. Vedem că nici companiile petroliere nesancționate nu pot găsi cumpărători pentru petrolul lor. Gazprom, principalul exportator de gaze, este deja sancționată, adică, în general, nu este clar cum va primi venituri din valută.

Banca Centrală a Rusiei a acumulat un cufăr uriaș de bani, 650 de miliarde de dolari. Doar mai mult de jumătate din aceste rezerve au fost deja sechestrate, iar ce să faci cu aurul nu este, de asemenea, foarte clar. Puține bănci din lume vor dori să-l cumpere de la Banca Centrală a Rusiei, pentru a nu cădea ei înșiși sub sancțiuni sau amenzi uriașe.

Mulți oameni cred că Rusia a construit în ultimii ani o grămadă de fabrici, numai că toate aceste fabrici – auto, aviație, electrocasnice etc. folosesc activ componente importate.

Adică, în următoarele luni, ne vom confrunta cu închiderea unor industrii întregi, cu toate consecințele care decurg – penurie de bunuri, șomaj în masă, respectiv, o scădere a colectării impozitelor și, ca urmare, probleme cu plata salariilor către angajați de stat.

Avioanele, chiar și în interiorul Rusiei, vor înceta în curând să zboare. Până la urmă, aproape toate sunt importate, iar Occidentului i s-a interzis deja furnizarea de piese de schimb. Prin urmare, vom vedea în curând o dezafectare masivă a aeronavelor.

Despre agricultură: știți că în Rusia, ponderea semințelor importate este de aproape 40%? Și pentru cartofi, ponderea semințelor importate este de 90%? Adică, desigur, fermierii vor veni cu o soluție în timp, dar cel puțin pe termen scurt, ar trebui să ne așteptăm la o lipsă de produse agricole de bază și la o creștere bruscă a prețurilor.

Și nici asta nu este tot. Toți cei care pot părăsi țara vor începe să plece. Se întâmplă deja. Guvernul înțelege acest lucru, motiv pentru care a introdus astăzi o grămadă de măsuri pentru a păstra oamenii din industria IT. Numai că nu vor funcționa. Prin urmare, este foarte probabil ca vizele de ieșire să fie introduse în curând pentru anumite categorii sau să închidă complet țara”, conchide profesorul Mironov în analiza postată pe Twitter.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Începând din martie 2024, Rusia a livrat Coreei de Nord peste un milion de barili de petrol, conform unei analize realizate de Open Source Centre pe baza imaginilor satelitare, relatează BBC.

Potrivit datelor publicate, în ultimele opt luni, mai mult de o duzină de tancuri petroliere nord-coreene au efectuat 43 de călătorii între un terminal petrolier rus din Orientul Îndepărtat și porturile Coreei de Nord. Imaginile satelitare arată că tancurile au plecat goale spre Rusia, revenind încărcate.

Primul transport documentat de Open Source Centre a avut loc pe 7 martie 2024, la șapte luni după primele rapoarte privind livrările de muniții nord-coreene către Rusia. Ultima călătorie a fost înregistrată pe 5 noiembrie, când deja erau cunoscute informații despre trimiterea trupelor nord-coreene în regiunea Kursk.

„Acest flux constant de petrol oferă Coreei de Nord un nivel de stabilitate pe care nu l-a mai avut de la impunerea sancțiunilor,” a declarat Joe Byrne, analist senior la Open Source Centre.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor internaționale din cauza programului său de armament nuclear. Țării îi este interzis să achiziționeze mai mult de 500.000 de barili de petrol anual. Totuși, volumul de un milion de barili, echivalent cu 56.000 de tone, reprezintă o cantitate nesemnificativă pentru Rusia, care, conform datelor oficiale, produce aproape de zece ori mai mult într-o singură zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău