Vine foamete mare în Rusia! Foarte curând, rușii se vor confrunta cu o penurie de alimente

03 Mart. 2022, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mart. 2022, 13:14 // Actual //  bani.md

Maxim Mironov, un profesor rus de finanțe, doctor al Universității din Chicago, explică concis situația economică dezastruoasă în care este adusă Moscova de sancțiunile internaționale, într-o postare pe twitter.

Pe scurt, concluzia mea științifică ca profesor de finanțe, doctor al Universității din Chicago este că suntem F*CKED.

Și dublu f*cked pentru că locuitorii Rusiei, chiar și cei educați, în cea mai mare parte, nu înțeleg ce îi așteaptă.

Foarte curând, rușii se vor confrunta cu o penurie de produse de bază. Nu vorbesc despre tot felul de iPhone-uri, al căror import a fost deja interzis, ci despre alimente, haine, mașini, electrocasnice etc.

Rusia este foarte puternic integrată în comerțul mondial. Și deja cei mai mari operatori refuză să trimită containere cu mărfuri în Rusia. Dar chiar dacă se întâmplă un miracol și Rusia găsește pe cineva care este gata să trimită containere în Rusia, întrebarea este cum să plătească pentru asta?

Veniturile din export vor scădea semnificativ, deoarece toți cumpărătorii încearcă deja să abandoneze mărfurile rusești. Vedem că nici companiile petroliere nesancționate nu pot găsi cumpărători pentru petrolul lor. Gazprom, principalul exportator de gaze, este deja sancționată, adică, în general, nu este clar cum va primi venituri din valută.

Banca Centrală a Rusiei a acumulat un cufăr uriaș de bani, 650 de miliarde de dolari. Doar mai mult de jumătate din aceste rezerve au fost deja sechestrate, iar ce să faci cu aurul nu este, de asemenea, foarte clar. Puține bănci din lume vor dori să-l cumpere de la Banca Centrală a Rusiei, pentru a nu cădea ei înșiși sub sancțiuni sau amenzi uriașe.

Mulți oameni cred că Rusia a construit în ultimii ani o grămadă de fabrici, numai că toate aceste fabrici – auto, aviație, electrocasnice etc. folosesc activ componente importate.

Adică, în următoarele luni, ne vom confrunta cu închiderea unor industrii întregi, cu toate consecințele care decurg – penurie de bunuri, șomaj în masă, respectiv, o scădere a colectării impozitelor și, ca urmare, probleme cu plata salariilor către angajați de stat.

Avioanele, chiar și în interiorul Rusiei, vor înceta în curând să zboare. Până la urmă, aproape toate sunt importate, iar Occidentului i s-a interzis deja furnizarea de piese de schimb. Prin urmare, vom vedea în curând o dezafectare masivă a aeronavelor.

Despre agricultură: știți că în Rusia, ponderea semințelor importate este de aproape 40%? Și pentru cartofi, ponderea semințelor importate este de 90%? Adică, desigur, fermierii vor veni cu o soluție în timp, dar cel puțin pe termen scurt, ar trebui să ne așteptăm la o lipsă de produse agricole de bază și la o creștere bruscă a prețurilor.

Și nici asta nu este tot. Toți cei care pot părăsi țara vor începe să plece. Se întâmplă deja. Guvernul înțelege acest lucru, motiv pentru care a introdus astăzi o grămadă de măsuri pentru a păstra oamenii din industria IT. Numai că nu vor funcționa. Prin urmare, este foarte probabil ca vizele de ieșire să fie introduse în curând pentru anumite categorii sau să închidă complet țara”, conchide profesorul Mironov în analiza postată pe Twitter.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ