Războiul Rusiei în Ucraina. „Coșul de pâine” al lumii este devastat, iar securitatea alimentară este în pericol

08 Mart. 2022, 07:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mart. 2022, 07:44 // Actual //  bani.md

Tancurile și rachetele rusești care asediează Ucraina amenință, de asemenea, aprovizionarea cu alimente și mijloacele de trai ale oamenilor din Europa, Africa și Asia, care se bazează pe terenurile agricole vaste și fertile din regiunea Mării Negre – cunoscute sub numele de „coșul de pâine al lumii”.

Fermierii ucraineni au fost forțați să-și neglijeze câmpurile în timp ce milioane de oameni fug, luptă sau încearcă să rămână în viață. Porturile pe unde sunt exportate grânele în întreaga lume pentru a fi transformate în pâine dar și hrana pentru animale, sunt închise. Și există îngrijorări că Rusia, o altă putere agricolă, ar putea stopa exporturile de cereale.

Deși nu au existat încă întreruperi la nivel mondial ale aprovizionării cu grâu, prețurile au crescut cu 55% cu o săptămână înainte de invazie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare. Dacă războiul se prelungește, țările care se bazează pe exporturi de grâu accesibile din Ucraina s-ar putea confrunta cu penurie începând din iulie, a declarat directorul Consiliului Internațional pentru Cereale, Arnaud Petit, pentru Associated Press.

Acest lucru ar putea crea insecuritate alimentară și ar putea arunca mai mulți oameni în sărăcie în locuri precum Egipt și Liban, unde pâinea este subvenționată de guvern. În Europa, oficialii se pregătesc pentru o eventuală penurie de produse din Ucraina și pentru creșterea prețurilor la hrana animalelor, ceea ce ar putea însemna carne și lactate mai scumpe dacă fermierii sunt obligați să transfere costurile către clienți.

Rusia și Ucraina asigură aproape o treime din exporturile mondiale de grâu și orz. Ucraina este, de asemenea, un furnizor major de porumb și lider mondial la ulei de floarea soarelui, utilizat în procesarea alimentelor. Războiul ar putea reduce aprovizionarea cu alimente tocmai când prețurile sunt la cele mai ridicate niveluri din 2011.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău