VIDEO Ceai, cafea… câte un 50?! Cum se trag „beții bune” la Consiliul din Telenești, încât nu pot ajunge acasă? „Cetățenii s-au săturat”

10 Mart. 2022, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mart. 2022, 10:43 // Actual //  bani.md

Pandemia de COVID-19 și criza refugiaților ucraineni cu care se confruntă Republica Moldova nu pot da peste cap zilele de naștere ale funcționarilor din cadrul Consiliului Raionul Telenești. La o diferență de doar câteva zile, în incinta consiliului au fost organizate două astfel de întruniri. Toate bune și frumoase dacă aceste „mese” cu „ceai și cafea” nu ar fi organizate în intervalul programului de lucru. Drept consecințe ale acestor evenimente, cetățenii care vin la centrul raional ar fi fost ținuți după ușă.

Un prim caz a avut loc la data de 4 martie 2022, atunci când președinta consiliului, Mariana Ombun, și-a marcat ziua de naștere. Un al doilea caz a avut loc chiar ieri, 9 martie, omagiat fiind deja vicepreședintele raionului Alexandru Isac.

Detaliile despre aceste evenimente ne-au fost dezvăluite de către Olesea Popovici, consilieră locală în comuna Bănești, raionul Telenești. Mai mult decât atât, declarațiile consilierei sunt însoțite de probe video.

„Pe data de 4 Martie președinta raionului Telenești a organizat o ditamai sărbătoare de ziua ei de naștere, chiar în birou, și până la ora mesei și după ora mesei. Eu voiam să intru cu o problemă legată de refugiați, am văzut că nu mă primește, toți intrau cu flori, erau primiți cei cu flori. Am solicitat unui prieten să-mi aducă și mie o floricică. Am dat buzna în biroul ei. Am crezut că după asta se va reveni la normal”, a declarat pentru Realitatea Olesea Popovici.

Imaginile video surprinse pe ascuns de către Olesea Popovici demonstrează faptul că în biroul președintei Consiliului Raional Telenești a fost amenajată o masă cu bucate. Mai mult decât atât, această informație o confirmă chiar și Mariana Ombun.

„Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că m-ați felicitat. Astăzi pentru mine este o sărbătoare, patru martie, dar nu am putut să nu fiu alături de colegi. Am ales ca masa să o petrec alături de ei”, declară președinta Consiliului Raional Telenești.

Contactată telefonic de către redacția Realitatea.md, Mariana Ombun a precizat că masa ar fi fost organizată în pauza de masă, între orele 12.00 – 13.00. Totuși, există o captură de ecran a unei conversații unde angajații instituției fac o înțelegere ca să se întâlnească la președintă la ora 13.00.

Nu cunoaștem dacă întâlnirea a avut loc așa cum susține Mariana Ombun sau așa cum s-au înțeles „oaspeții” acesteia. Consiliera Olesea Popovici afirmă că aștepta pe holul instituției de la 11.30, iar în tot acest timp în birou li s-a permis accesul doar celor care aveau flori.

„În filmuleț, v-ați uitat la ora la care a fost filmat? Ar fi bine să vă uitați. Era ora mesei, între orele 12 și 13, ora mesei care este în programul de activitate al consiliului. Nu am depășit nimic și nu s-a organizat nicio masă de sărbătoare. Este bine să verificați la ce oră s-a făcut video, între 12 și 13, pauza de prânz care este conform programului de lucru a Consiliului Raional”, a declarat Mariana Ombun.

La o distanță de patru zile istoria s-a repetat. De data aceasta omagiat a fost vicepreședintele raionului Alexandru Isac. Olesea Popovici a declarat că pentru „întrunirea” de ieri s-au luat măsuri de securitate. Astfel, ușile au fost încuiate.

„Astăzi am aflat că vicepreședintele Alexandru Isac a încuiat ușa din nou pentru ziua sa de naștere”, a adăugat consiliera din comuna Bănești.

De partea cealaltă, Mariana Ombun, ca și în cazul zilei sale de naștere din 4 martie, menționează că angajații s-ar fi întâlnit strict în pauza de masă.

„La fel, între 12 și 13. Nu știu cine v-a zis că este sărbătoare. Nu este sărbătoare, este o aniversare pe care o are fiecare om la o zi de naștere. Nimeni nu a organizat sărbători… mai știu eu ce. Vă zic, între 12 și 13, conform programului de lucru, respectiv s-a luat masa, un ceai, o cafea, un dulce, mai ales astăzi, că suntem în săptămâna mare și se postește”, a concluzionat Mariana Ombun, președintă a Consiliului Raional Telenești.

Acuzații grave! În incinta Consiliului se consumă regulat alcool

Consiliera din comuna Bănești, Olesea Popovici, aduce acuzații grave și susține că în incita Consiliului se consumă regulat alcool. Mai mult decât atât, în incita instituției de stat se dau adevărate „beții”.

„Nu este pentru prima data când președinta doarme după o beție bună, nu poate ajunge acasă. Doamnele, cum se consideră ele de rang înalt, sunt urcate în mașina de serviciu și duse acasă. Noi, cetățenii raionului ne-am cam săturat”, precizează Olesea Popovici.

Consiliera din Bănești informează că există și dovezi în care unele reprezentate ale Consiliului au fost ajutate să urce în automobilul de serviciu, pentru că singure nu erau capabile din cauza stării avansate de ebrietate. Totuși, aceste dovezi nu pot fi puse la dispoziția presei deoarece s-ar pune în pericol activitatea unor angajați din cadrul consiliului.

Mariana Ombun respinge categoric acuzațiile. „Dacă ar fi probe, s-ar lua o atitudine”.

Despre peripețiile cu alcool ale angajaților de la Consiliul raional Telenești se discută și pe rețelele de socializare, nu doar printre cetățeni.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău