În situații mai deosebite moldovenii de regulă se agită și aleargă la schimburi valutare. Așa se întâmplă spre exemplu în ajun de alegeri. Dar războiul este o situație nemaivăzută până acum, respectiv și panica este mult mai mare.
În mod obișnuit casele de schimb valutar au o marjă comercială de 9 lei pentru 100 USD și 11 lei pentru 100 EURO. Altfel spus ei câștigă 9 și 11 lei pentru o tranzacție completă de vânzare cumpărare a 100 EURO sau USD.
În perioadă de panică, casele de schimb valutar majorează enorm cursul de vânzare a valutei și lasă la un nivel scăzut cursul de cumpărare, cea ce alimentează și mai mult panica. Sfat practic: Dacă diferența dintre cursul de vânzare și cumpărarea a 100 EURO sau USD este mai mare de 20 lei, atunci sigur cineva câștigă pe seama dumneavoastră”, a explicat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Ultima panică de pe piața valutară a început pe 24 februarie și este direct legată de războiul din Ucraina. Acum asistăm la finalizarea panicii, leul moldovenesc revine la cursul obișnuit, marja comercială revine și ea în parametrii normali, din acest motiv deja putem face primele calcule; cât ne-a costat această panică.
În a doua săptămână de război marja comercială la EURO a ajuns 89 Lei/100 EURO, cea ce a fost de 8 ori sau cu 78 lei mai mult decât marja obișnuită. Recordul a fost în primele zile de martie, când marja a depășit o sută de lei pentru 100 EURO. În mod obișnuit săptămânal moldovenii vând 75 milioane USD sub formă de EURO, USD sau alte valute și procură 30 milioane USD în diverse valute. În perioadă de panică intuim că volumul tranzacțiilor este mult mai mare, dar datele oficiale vor apărea mai târziu.
Potrivit lui Ioniță, în 3 săptămâni de panică, moldovenii au procurat cel puțin 90 milioane USD în diverse valute și au plătit în plus sub formă de marjă comercială majorată minim 30 milioane lei. Altfel spus, casele de schimb valutar, au profitat din plin de panica noastră și au obținut supraprofituri de minim 30 milioane lei.
Banca Națională a Moldovei are suficiente rezerve valutare, pentru a interveni în caz de necesitate pe piața valutară în sumă de 3,608 miliarde USD.