Nave încărcate cu zahăr se îndreaptă spre Rusia. Rafturile sunt goale, iar cetățenii luptă pentru fiecare gram

18 Mart. 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2022, 10:50 // Actual //  MD Bani

Cel puţin cinci nave se îndreaptă spre Rusia având la bord aproape 200.000 de tone de zahăr brut din Brazilia, dublu faţă de nivelul importurilor anuale, arată datele consultate de Reuters. Potrivit informațiilor, navele au pornit din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr.

După ce Rusia a invadat Ucraina, cererea pentru zahăr şi alte produse alimentare a crescut considerabil. Rafturile magazinelor au început să se golească pe măsură ce ruşii au început să îşi facă stocuri. Mai mult decât atât, oamenii se îmbulzesc în magazine și se ceartă pentru fiecare gram de zahăr.

Reuters subliniază că o cantitate de 200.000 de tone de zahăr este una neobişnuit de mare având în vedere că în mod normal Rusia importă aproximativ 100.000 de tone de zahăr pe an. Rusia nu este un mare importator sau exportator de zahăr, dar ruşii au început să îşi facă stocuri.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că traderii ar putea avea dificultăţi în a fi plătiţi pentru mărfurile lor. De asemenea, există un risc și pentru navele care circulă în Marea Neagră. Un trader american spune că navele cu destinaţia Rusia aşteaptă în prezent autorizaţia de a se îndrepta spre portul Novorossiysk din regiunea Krasnodar.

De asemenea, există şi trei nave care au la bord alte aproape 100.000 de tone de zahăr şi care se îndreaptă spre Georgia, ţară vecină Rusiei. Potrivit unui trade american, și această cantitate de zahăr ar putea ajunge în Rusia după ce va fi descărcat în Georgia.

Un alt trader cu sediul în Brazilia a precizat că volumele sunt mult prea mari pentru o perioadă atât de scurtă de timp, atât în ceea ce priveşte Rusia cât şi Georgia, adăugând că cel mai probabil cumpărătorii vor să îşi consolideze stocurile.

Datele furnizate de Organizaţia Internaţională a Zahărului arată că Rusia ar urma să importe aproximativ 100.000 de tone de zahăr pe întreaga perioadă a anului, nu numai din Brazilia ci de la toţi furnizorii, în timp ce Georgia ar urma să importe 130.000 de tone.

Potrivit Reuters, zahărul ce ar urma să ajungă în Rusia şi Georgia a fost încărcat pe nave care au plecat din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, iar în spatele tranzacţiilor stau trei traderi europeni (Sucden, Louis Dreyfus Co şi Tereos) şi compania braziliană Raizen.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO