Gigantul petrolier Saudi Aramco intenționează să crească drastic suma pe care o investește în producția de energie, după ce a raportat o dublare a profiturilor în 2021, scrie BBC.
Firma își propune să crească semnificativ producția în următorii cinci ani. Prețurile energiei au crescut în ultimele luni, deoarece cererea a depășit ofertele de petrol și gaze.
Războiul din Ucraina și reticența de a se baza pe Rusia pentru energie au adăugat presiunea de a găsi surse suplimentare de energie.
Săptămâna trecută Boris Johnson a vizitat Arabia Saudită pentru a încerca să convingă țara să elibereze mai mult petrol pe piețele mondiale pe termen scurt.
Arabia Saudită este cel mai mare producător din cartelul petrolier OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și prin creșterea producției ar putea contribui la reducerea prețurilor la energie, care sunt în prezent la maxime din ultimii 14 ani.
Cu toate acestea, țara a fost condamnată pentru o serie de abuzuri ale drepturilor omului: implicarea sa în conflictul din Yemenul vecin, uciderea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru încarcerarea dizidenților și pentru utilizarea pe scară largă a pedepsei capitale.
Piețele de energie au fost volatile în timpul pandemiei, deoarece schimbările bruște ale activității economice au influențat atât oferta, cât și cererea.
În 2020, profiturile Saudi Aramco au scăzut brusc, pe măsură ce economia mondială a încetinit. Dar o redeschidere în multe țări a dus la o creștere bruscă a prețurilor la energie în 2021. Acest lucru a sporit veniturile la toate marile companii producătoare de energie.
Saudi Aramco a declarat că plănuiește să-și majoreze cheltuielile de capital la 45-50 de miliarde de dolari în acest an, cu creșteri suplimentare până la jumătatea deceniului. Anul trecut, cheltuielile de capital au fost de 31,9 miliarde de dolari.
Compania își va ridica „capacitatea maximă durabilă” de țiței la 13 milioane de barili pe zi până în 2027, a spus compania. De asemenea, își propune să crească producția de gaze cu peste 50% până în 2030. Arabia Saudită a produs puțin peste 10 milioane de barili de petrol pe zi în februarie.
Compania petrolieră și-a dublat profitul net la 110 de miliarde de dolari în 2021, în creștere de la 49 de miliarde de dolari în 2020.
Prețul barilului de țiței Brent a crescut cu aproximativ 50% în 2021 și, în condițiile în care prețurile la energie rămân ridicate, analiștii se așteaptă ca profitul să crească în continuare în 2022.
Saudi Aramco a declarat că intenționează să dezvolte o capacitate semnificativă de export de hidrogen și să devină un lider global în tehnologia de captare și stocare a carbonului.