Moldindconbank, alături de refugiații din Ucraina: peste 915 mii de lei au fost colectați suplimentar

21 Mart. 2022, 15:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2022, 15:34 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Peste 915 000 de lei au fost acumulați, până acum, în contul special, deschis de Moldindconbank pentru susținerea refugiaților din Ucraina. Oricine poate contribui pentru a susține familiile nevoite să plece în grabă din calea războiului. Moldindconbank aduce sincere mulțumiri celor peste 2300 de clienți și membri ai echipei, care nu au rămas indiferenți față de grijile mamelor cu copii, vârstnicilor și oamenilor cu nevoi speciale, care au găsit adăpost în Moldova.

O parte din banii colectați a fost direcționată pentru asigurarea condițiilor de cazare familiilor de refugiați. Recent, Moldindconbank a oferit Centrului de plasament de la Moldexpo din Chișinău, 200 de saltele, 200 de seturi de lenjerie de pat, 200 de plăpumi și tot atâtea perne.

Mai mult, ne mândrim că avem în echipă și voluntari, care sunt alături de familiile din Ucraina, de copiii refugiați, ajutându-i să depășească dificultățile și să le ofere speranță. De exemplu, colega noastră Mihaela Grama, consilier recrutare din Departamentul HR, zilnic merge la unul dintre centrele specializate.

„Fac voluntariat pentru zâmbetul de pe fața copiilor refugiați, pe care îi ajutăm, un simplu mulțumesc pentru suportul pe care îl oferim. Sunt persoane care speră că acest război sau, mai bine zis coșmar pentru ei, să se termine cât mai curând și să poată reveni în țara lor. Dar sunt și persoane care nu mai au unde pleca și pentru ei Centrul de refugiați din incinta Stadionului Zimbru, unde fac voluntariat, a devenit a doua casă”, povestește Mihaela.

La acest centru a fost creată și o zonă de creație pentru copii. „Ne-am propus să adunăm aici cât mai mulți copii ai refugiaților, ca să se joace împreună, să comunice, mai ales că sunt cazați în trei locații diferite, iar această zonă ne permite să îi unim. Pentru mine este o plăcere să fac voluntariat, mă încarcă cu multă energie pozitivă și motivație, mă simt mai productivă, inclusiv pentru că pot aduce un plus valoare unor persoane, este un schimb de experiență și sunt foarte multe lucruri pe care putem să le învățăm”, mai spune voluntarul din echipa Moldindconbank.

Chiar din primele zile ale crizei, Moldindconbank a transferat 1 000 000 de lei în contul special, deschis de Ministerul Finanțelor, pentru a susține efortul autorităților de a-i ajuta pe refugiați.

Reamintim că prin aplicația Mobile Banking oricine poate dona simplu și rapid! Donațiile pot fi făcute și în toate oficiile Moldindconbank.

Detalii despre cont:

Beneficiar B.C. „Moldindconbank” S.A. Sucursala ”Centru”

Cod IBAN MD91ML000000028099093035

Cod Fiscal 1002600028096

Moldindconbank – mereu alături!

P.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală