Colectorii de metale vor avea limită la achitarea în numerar. Care va fi plafonul?

23 Mart. 2022, 12:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2022, 12:46 // Actual //  MD Bani

Colectorii de metale feroase și neferoase de la cetățeni ar putea fi obligați prin lege să achite pentru deșeurile metalice adunate prin sistemul electronic, dacă suma de bani va depăși plafonul de 10 mii de lei. Un proiect de lege în acest sens a primit avizul Comisiei economie, buget și finanțe, în cadrul ședinței de astăzi, 24 martie și urmează să fie propus plenului spre dezbateri, scrie Realitatea.md.

Potrivit inițiativei legislative, se propune limitarea tranzacțiilor cu bani cash la maximum 10 mii de lei în procesul de achiziție de la populație a metalelor feroase și neferoase.

Mai exact, proiectul prevede obligativitatea de utilizare de către colectori și agenții economici a instrumentelor de plată electronice în cazul încheierii tranzacțiilor în sumă totală care depășește plafonul de 10 mii de lei pe lună.

Scopul acestei norme constă în limitarea circuitului bănesc în numerar, promovarea instrumentelor de plată electronice, precum și evitarea evaziunilor fiscale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:08 // Actual //  Lupu Eduard

O măsură drastică luată de SUA împotriva băncilor care finanţează comerţul cu bunuri pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a îngreunat mult mai mult circulaţia banilor în şi din Rusia, potrivit unor înalţi oficiali occidentali şi finanţişti ruşi, scrie FT.

Volumele schimburilor comerciale ale Moscovei cu parteneri-cheie precum Turcia şi China s-au prăbuşit în primul trimestru al acestui an, după ce SUA au vizat băncile internaţionale care ajută Rusia să achiziţioneze produse esenţiale pentru a-şi ajuta efortul de război.

Un ordin executiv al SUA, pus în aplicare la sfârşitul anului trecut, a determinat creditorii să renunţe la contrapartidele ruseşti şi să evite tranzacţiile într-o serie de monede, au declarat oficiali occidentali şi trei finanţatori ruşi de rang înalt.

„A devenit mai greu pentru Rusia să acceseze serviciile financiare de care are nevoie pentru a obţine aceste bunuri”, a declarat Anna Morris, adjunctul secretarului adjunct pentru afaceri globale din cadrul Trezoreriei SUA.

„Este cu siguranţă un obiectiv de a face mult mai dificil ca aceşti bani să circule, de a creşte costul pentru ruşi [şi] fricţiunea din sistem. Perturbarea este un rezultat important”, a adăugat ea.

Pentru a ocoli restricţiile este nevoie acum de o reţea tot mai mare de intermediari pentru a evita controlul de reglementare, chiar dacă tranzacţiile nu au nicio legătură cu maşina de război a Rusiei, au declarat oficialii şi finanţiştii, crescând în acelaşi timp costurile de conversie valutară şi comisioanele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău