(VIDEO) 10 LEI// Banii aduc fericirea sau nu? Ce spune trainerul de finanțe personale Daniela Secinschii

23 Mart. 2022, 12:08
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mart. 2022, 12:08 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Daniela Secinschii este primul trainer de finanțe personale din Republica Moldova. De asemenea, ea este fondatoarea companiei Proactive care oferă servicii de contabilitate. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat cu Daniela despre ce face un trainer în finanțe personale, cum să economisim și de ce moldovenii apelează la credite. De asemenea, am întrebat-o dacă banii aduc fericirea.

Cursul de finanțe personale

Relația dintre Daniela și finanțe personale a început încă în anii de studenție, dintr-o necesitate personală. De atunci a început să studieze profund acest domeniu.

În anul 2020, Daniela Secinschii a lansat primul curs complet de educație financiară din Republica Moldova. Cursul este format din 3 blocuri: mindset; buget : instrumente de planificare a banilor, administrare, economisire; libertate financiară, investiții.

„Facem diverse exerciții care ne ajută să înțelegem de ce avem nevoie de educație financiară, învățăm creierul nostru să învețe să viseze mai mult. Realizăm o listă a scopurilor financiare și un audit financiar. Fiecare persoană își analizează situația financiară, face o declarație financiară și desigur, decide unde ar vrea să ajungă.”

Cel mai des, la cursurile de educație financiară apelează cel mai mult femeile. De asemenea, din spusele Danielei, 70% dintre solicitanți sunt persoanele din diasporă. La început a fost foarte greu să adune primul grup de persoane pentru curs.

„Sunt moldoveni care au emigrat și activează în altă țară.”

De ce moldovenii apelează la credite?

Datele Băncii Naționale arată că, în anul 2021, creditarea persoanelor fizice a explodat, ceea ce înseamnă că tot mai mulți moldoveni au apelat la credite. Invitata emisiunii 10 LEI explică acest fapt prin promovarea excesivă a companiilor de creditare, în special, pe rețelele de socializare. De asemenea, în cazul în care oamenii nu au alte surse de împrumut cum ar fi familia sau prietenii.

Potrivit trainerului de finanțe personale, în Republica Moldova conceptul de educație financiară nu este atât de dezvoltat, din simplul fapt că moldovenii nu conștientizează că au nevoie de astfel de informații. În acest sens, Daniela Secinschii recomandă tuturor să-și manifeste mai mult interesul pentru acest domeniu. Cărțile, bloggurile și chiar cursurile de educație financiară sunt recomandate.

„În Republica Moldova, dar și în România este confundată ideea de educație financiară cu investițiile. Investițiile sunt doar o parte din educația financiară, o parte mică și eu aș spune ultima. Mai întâi ai nevoie de niște baze.”

Cine este și ce face un trainer în finanțe personale?

Un trainer în finanțe personale este acea persoană cate te poate ajuta să-ți gestionezi cheltuielile și veniturile. De asemenea, te învață cum poți economisi. În prezent, Daniela Secinschii este unicul trainer în finanțe personale din țara noastră.

„În primul rând, un trainer de finanțe personale este un învățător. Este cel care îi învață pe alții cum să-și administreze banii personali, cum să economisească și chiar cum să investească banii pentru a-i multiplica.”

Cum să economisim?

Înainte de a începe să economisim trebuie să analizăm starea noastră financiară actuală. În acest mod vom putea vedea pe ce cheltuim banii și vom înțelege unde putem economisi.

Una dintre metodele pe care Daniela Secinschii le recomandă pentru a economisi este „achită-te pe tine primul”, ceea ce înseamnă că prima cheltuială, care reprezintă 10% din venituri, să fie pentru tine, bani pe care îi economisești.

„A te achita pe tine însuți înseamnă primul pas spre economisire.”

Banii aduc fericirea

Daniela Secinchii spune că banii aduc fericirea. Resursele financiare ne ajută să rezolvăm unele probleme și ne oferă posibilitatea să-i susținem pe alții.

„Faptul că banii nu aduc fericirea este un mit. Noi trebuie să înțelegem că banii ne rezolvă problemele. Atunci când tu te îmbolnăvești ai nevoie de bani. Atunci când vezi pe cineva suferind și vrei să-l ajuți ai nevoie de bani. Atunci când vrei să călătorești ai nevoie de bani. Atunci când vrei să te școlești ai nevoie de bani.”

Pentru mai multe detalii urmăriți interviul VIDEO integral.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Economiile cetățenilor Republicii Moldova în prezent sunt estimate la 104 miliarde de lei, dintre care 33,3 miliarde de lei sunt ținuți la bănci, iar 20,5 miliarde de lei acasă. Restul 50,1 miliarde de lei sunt în valută străină, dintre care: 21,1 miliarde lei în bănci, iar 29 de miliarde de lei – acasă, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice” care face referire la CBS-Research.

Potrivit sondajului, referitor la situația familiei, 50,5% dintre respondenți au spus că nu au economii, iar 24,7% – că au datorii și doar 20,3% – au economii. „Deci, prima constatare este că fiecare al cincilea cetățean din Republica Moldova are economii, iar 80% din populație nu are nici un fel de economii, pentru nici un fel de eveniment”, a specificat Veaceslav Ioniță.

Cât privește modul în care moldovenii își țin banii, sondajul arată 43,6% dintre moldoveni nu fac economii. 26,7% au spus că preferă să țină toate sau aproape toate economiile acasă. 8,4% dintre moldovenii au declarat că preferă să-și țină economiile la bancă. 7,4% – jumătate la bancă și jumătate acasă. Alții 4% au spus că mai mult acasă, dar țin și la bancă, și tot 4% au menționat că majoritatea economiilor sunt la bancă, dar au și acasă. Astfel, despre locul în care moldovenii preferă să-și țină economiile: 64% – casă, 36% – la bancă.

„Cetățenii declară că mai mult țin banii acasă, decât la bancă. Au spus că mai mult preferă în lei, decât în valută. Și dacă are totuși valută, preferă euro, apoi dolarul și restul nu mai contează. Euro domină totalmente. Tabloul acesta corespunde în mare măsură cu ceilalți indicatori economici cum ar fi volumele de remitențe de peste hotare, care în proporție de 2/3 sunt în euro, tranzacțiile care au loc în Republica Moldova”, a punctat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău