Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană (UE) au anunțat un acord major privind gazul natural lichefiat, în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusă.
Acordul va prevedea ca SUA să furnizeze către UE gaz suplimentar, echivalent cu aproximativ 10% din gazul pe care îl primește în prezent din Rusia, până la sfârșitul anului. Blocul a spus deja că va reduce utilizarea gazului rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.
Rusia asigură în prezent aproximativ 40% din necesarul de gaz al UE.
Noua înțelegere va implica SUA și alte țări să furnizeze încă 15 miliarde de metri cubi de gaz pe lângă cele 22 de miliarde de metri cubi de anul trecut. Noul total va reprezenta aproximativ 24% din gazul importat în prezent din Rusia. Scopul final este ca SUA și partenerii internaționali să furnizeze UE aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an.
Reducerea dependenței de Rusia va însemna generarea de mai multă energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice, precum și creșterea importurilor.
Acordul a fost anunțat vineri în timpul unei vizite de trei zile a președintelui american Joe Biden la Bruxelles.
Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat despre invazia Ucrainei de către Rusia și au oferit un nou sprijin Kievului.
„Putin folosește resursele energetice ale Rusiei pentru a-și constrânge și manipula vecinii”, a spus Biden reporterilor de la Bruxelles. „A folosit profiturile pentru a-și conduce mașina de război”.
El a spus că beneficiile pe termen lung ale acordului vor depăși durerea pe termen scurt pe care o va provoca reducerea livrărilor de gaze rusești.
Președintele von der Leyen a spus: „Dorim, ca europeni, să ne diversificăm departe de Rusia către furnizori în care avem încredere, care sunt prieteni și care sunt de încredere”.
Ea a subliniat că obiectivul de 50 de miliarde de metri cubi pe an „înlocuiește deja o treime din gazul rusesc care merge astăzi în Europa. Așa că suntem pe drumul cel bun acum să ne diversificăm departe de gazul rusesc”.