Invazia rusă a transformat visul nemților în coșmar. Renunță în a deveni centru energetic. Agricultura – prioritate

30 Mart. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2022, 10:00 // Actual //  bani.md

Invazia rusă a transformat visul în coşmar. Însă Berlinul vede în această situaţie o altă oportunitate: îşi întăreşte agricultura – acum o chestiune ce ţine de securitate şi vrea ca şi UE să facă acest lucru pentru creşterea independenţei de Rusia. Germania este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de alimente şi produse agricole din UE şi din lume. Venirea pestei porcine i-a mai redus din importanţă, scri Ziarul Financiar.

Ministrul german al agriculturii Cem Özdemir s-a alăturat Comisiei Europene pentru a descrie agricultura drept o problemă de securitate, scrie Euractiv. A face agricultura mai durabilă şi mai rezistentă este un pas important către o mai mare independenţă faţă de Rusia, le-a spus el parlamentarilor germani când a prezentat bugetul pentru agricultură şi alimentaţie în Bundestag.

Pe lângă bu­ge­tul obişnuit, 180 de milioane de euro vor merge direct „la ferme“, ca răspuns la consecinţele răz­boiului din Ucraina asupra pieţei agri­cole. O treime din fonduri vor fi bani europeni, proveniţi în special din rezer­va de criză cu care Comisia Euro­peană vrea să sprijine agricultura. Restul va fi finanţare prin bugetul suplimentar anunţat de guvern ca răspuns la criza din Ucraina.

Scopul pe termen mai lung este de a face agricultura mai rezistentă la criză, a subliniat Özdemir. „Politica alimentară şi agricolă este şi politică de securitate“, a spus ministrul agriculturii.

„Dacă vrem să devenim independenţi de Putin, trebuie să facem paşi consecvenţi către o agricultură durabilă, mai robustă în faţa crizelor“, a adăugat el. Când a prezentat planurile Comisiei de a proteja securitatea alimentară în faţa şocurilor războiului din Ucraina la începutul săptămânii trecute, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a subliniat şi el poziţia din ce în ce mai strategică a politicii alimentare pentru UE.  La începutul acestei luni, ministerul german al agriculturii a lansat primul pachet de măsuri de sprijinire a agriculturii, inclusiv utilizarea temporară a zonelor ecologice prioritare pentru producerea de plante furajere. Ministerul a criticat o propunere înaintată de CE, care permite utilizarea pesticidelor pe teren, considerând-o contraproductivă pentru atingerea obiectivelor de mediu.

Proiectul de buget pe care Özdemir l-a prezentat deputaţilor include, de asemenea, majorarea finanţării pentru Strategia naţională pentru culturile proteice cu scopul de a creşte oferta de furaje produse la nivel regional. Ministerul doreşte, de asemenea, să investească în tehnologii digitale de precizie care să le permită fermierilor să aplice îngrăşăminte într-un mod mai eficient şi, astfel, să diminueze costurile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău