„Pot lupta cu tastatură și mouse”. Un expert IT din Ucraina a reușit să demaște o rețea de hackeri ruși căutată de FBI

30 Mart. 2022, 12:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 12:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Un expert IT din Ucraina, Danilo (nu este numele lui adevărat) a reușit să demaște o rețea de hackeri ruși căutată de FBI. Totul a început la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

Danilo a început să publice cea mai mare scurgere de date de la Conti, o grupare de hackeri din Rusia și Europa de Est căutată de FBI pentru că ar fi atacat sute de organizații americane și a cauzat pagube de milioane de dolari.

Miile de documente și comunicări interne includ dovezi care par să sugereze că hackerii Conti au contacte în cadrul guvernului rus, inclusiv cu serviciul de informații FSB. Acest lucru vine în sprijinul unei acuzații mai vechi a SUA că Moscova a colaborat cu infractorii cibernetici pentru a obține avantaje strategice.

Danilo a decis să demaște rețeaua după ce Conti a publicat o declarație în sprijinul guvernului rus imediat după invadarea Ucrainei. El a povestit pentru CNN și despre eforturile sale disperate de a-i găsi pe cei dragi din Ucraina în ultimele săptămâni.

„Nu pot să trag cu arma, dar pot lupta cu o tastatură și un mouse”, a spus Danilo pentru CNN.

Fișierele publicate de Danilo includ portofelele de criptomonede pe care hackerii Conti le-au folosit pentru a strânge milioane de dolari în uma atacurilor ransomware, discuțiile lor despre cum să estorcheze companiile americane și vizarea unui jurnalist care investighează otrăvirea principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi.

În ciuda faptului că Danilo le-a demascat operațiunile, hackerii continuă să facă noi victime.

Atacurile ransomware ale grupării Conti s-au răspândit în ultimii doi ani, hackerii făcând mai multe victime pe săptămână.

În septembrie 2020, hackerii au susținut că au furat dosare de la un tribunal districtual din Louisiana. În martie 2021, programul de ransomware-ul Conti a fost folosit într-un atac cibernetic care a vizat rețelele de computere ale sistemului de sănătate publică din Irlanda, perturbând o maternitate din Dublin.

Munca întunecată a fost profitabilă: hackerii care foloseau ransomware-ul Conti au primit cel puțin 25,5 milioane de dolari în doar patru luni în 2021, potrivit Elliptic, o firmă care urmărește tranzacțiile cu criptomonede.

Danilo le urmărea activitatea de câțiva ani, dar pe 25 februarie 2022, când hackerii Conti au publicat o declarație în care promiteau „sprijinul deplin” pentru guvernul rus, a decis să-i demaște. Tot atunci, un atac aerian rus a lovit aproape de casa unui membru al familiei sale.

Întrebat de ce a publicat datele Conti, Danylo a spus: „Pentru a dovedi că sunt nenorociți”.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală