(VIDEO) Înveți, muncești, câștigi! CCI a RM a premiat 22 de parteneriate din învățământul dual

01 Apr. 2022, 11:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2022, 11:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Învingătorii din cadrul proiectului „Consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei Covid-19” organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au obținut certificatele de finanțare și de dotare cu echipamente IT în cadrul unui eveniment de premiere. De asemenea, a fost semnat acordul de sub-grant cu fiecare dintre proiectele câștigătoare.

CCI a RM a lansat un pachet de suport pentru companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic care implementează învățământul dual.  Instituțiile au beneficiat de un sport de 200 de mii de euro pentru echipament. De asemenea, companiile au beneficiat de 500.000 euro.

La evenimentul de premiere a participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, secretarul de stat pe domeniul învățământului dual din cadrul Ministerului Educației și Cercetării și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„În prezent, în Republica Moldova există 28 de instituții de învățământ vocațional-tehnic și 105 companii în cadrul cărora, în prezent, învață, muncesc și câștigă aproximativ 2000 de elevi ucenici. Circa 85% dintre absolvenții învățământului dual rămân în cadrul întreprinderii, iar ceilalți 15% își găsesc un loc de muncă în țara noastră.” a menționat Sergiu Harea.

În cadrul celor două apeluri, CCI a RM a recepționat 53 de propuneri de proiecte în valoare totală de 1,4 milioane de euro, dintre care au fost selectate doar 22 de proiecte.

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului ”Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Parteneriatele care au fost premiate astăzi, 1 aprilie, în cadrul evenimentului de premiere sunt:

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău