(VIDEO) Chanel restricționează vânzările de mărfuri de lux către rușii din străinătate. Mai mulți bloggeri protestează

06 Apr. 2022, 10:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2022, 10:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Gigantul francez de lux Chanel a încetat să-și vândă produsele persoanelor care intenționează să le ducă sau să le poarte în Rusia, după ce și-a închis magazinele în această țară, transmite BBC.

Moscova și unii clienți au acuzat firma că este anti-rusă și au amenințat că vor boicota marca.

Chanel spune că doar respectă sancțiunile Uniunii Europene (UE), care interzic vânzarea către Rusia a bunurilor de lux la prețuri mai mari de 300 de euro.

Multe firme occidentale au oprit operațiunile în Rusia după începutul războiului din Ucraina.

Chanel a declarat pentru BBC că sancțiunile, impuse de UE, precum și de Elveția, interzic și vânzarea de articole de lux persoanelor fizice care intenționează să le folosească în Rusia.

„Respectăm toate legile aplicabile operațiunilor și angajaților noștri din întreaga lume, inclusiv legile privind sancțiunile comerciale”. „De aceea am lansat un proces pentru a le cere clienților pentru care nu cunoaștem reședința principală să confirme că articolele pe care le cumpără nu vor fi folosite în Rusia”, a spus Chanel într-un comunicat. „Lucrăm în prezent la îmbunătățirea acestei abordări și ne cerem scuze pentru orice neînțelegere creată”, a adăugat compania.

Unii ruși au spus că au fost refuzați la magazinele Chanel din întreaga lume. Influencera Anna Kalashnikova a spus pe Instagram că s-a oprit să cumpere produse Chanel din Dubai.

„Din moment ce vin adesea în Dubai ca gazda Săptămânii Modei, managerii Chanel m-au recunoscut, m-au abordat și mi-au spus: Știm că ești o celebritate în Rusia. Știm că vei merge acolo, așa că nu vă putem vinde articolele noastre de marcă.” „Buticurile occidentale cer date de identificare, iar când [dați] un număr rusesc, spun vânzătorii, acum vindem lucruri rușilor doar cu promisiunea că nu le vor duce în Rusia și că nu le vor purta acolo”. a spus Kalashnikova. „Rusiafobia în acțiune. Am experimentat-o ​​singură”, a adăugat ea.

Într-un videoclip de pe Instagram, modelul rus Victoria Bonya a tăiat ceea ce pare a fi o geantă Chanel matlasată neagră.

„La revedere”, a spus Bonya în timp ce arunca bucățile deoparte. „Dacă Chanel House nu își respectă clienții, de ce trebuie să respectăm Chanel House?” a spus ea.

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat: „O serie de bloggeri au raportat că magazinele oficiale ale mărcii Chanel din străinătate au refuzat să-și vândă produsele cetățenilor ruși”.

Zaharova a acuzat Chanel că s-a alăturat „campaniei rusofobe de anulare a Rusiei”.

Multe mărci occidentale și-au oprit operațiunile în Rusia. La începutul lunii martie, retailerii de lux Chanel, LVMH, Hermes și Kering au declarat că își vor închide temporar magazinele din țară.

Marți, UE, împreună cu SUA și G7, au declarat că va propune noi sancțiuni împotriva Rusiei, în urma acuzațiilor de crime de război rusești în Ucraina.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că măsurile planificate includ interzicerea importurilor de cărbune și interzicerea navelor și operatorilor rutieri din Rusia.

G7 este o organizație a celor șapte mari așa-numite economii „avansate” din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Măsurile anterioare au vizat indivizi, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și sute de politicieni și oligarhi ruși, precum și sectoarele financiare și energetice ale țării.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ