Germania încearcă să atragă muncitori ucraineni. Ce trebuie să facă refugiații pentru a obține un loc de muncă

22 Apr. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2022, 11:47 // Actual //  MD Bani

Germania încearcă să profite de pe urma refugiaţilor ucraineni bine pregătiţi în contextul în care războiul din Ucraina intră în cea de-a treia lună, notează Euractiv. Mai exact, cea mai mare economie a Europei atrage muncitori din Ucraina.

Lipsa tot mai mare de forță de muncă calificată ar putea amenința în curând productivitatea în Germania.

„Astăzi avem 390.000 de locuri de muncă vacante și ne așteptăm la o creștere de un milion și mai mult”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în ianuarie. „Dacă nu reducem acest decalaj, vom avea probleme reale de productivitate”, a adăugat el la acea vreme.

La o lună după anunțul său, invazia Ucrainei de către Rusia a forțat mulți refugiați ucraineni să părăsească țara, peste 300.000 venind în Germania.

„Acești oameni sunt bine pregătiți și trebuie să fie angajați de angajatori în funcție de calificările lor”, a explicat marți (19 aprilie) ministrul Educației și Cercetării, Bettina Stark-Watzinger.

Potrivit informațiilor, „73% dintre refugiații din Ucraina și-au terminat studiile, 10% vorbesc bine germana”, motiv pentru care se pune accent acum pe accelerarea recunoașterii calificărilor lor.

Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă din Germania a constatat, de asemenea, că refugiații ucraineni sunt foarte dezirabili pentru piața muncii din Germania.

„Nivelul de educație în Ucraina este ridicat în comparație cu standardele internaționale”, a adăugat institutul.

În ceea ce privește înscrierea la universități și colegii, Germania este chiar în urma Ucrainei în general. Femeile ucrainene, care alcătuiesc majoritatea refugiaților, sunt, de asemenea, mai educate în medie decât compatrioții lor.

În plus, „vârsta medie a refugiaților adulți [ucraineni] este mult mai mare decât cea a celor care au fugit în 2015”, a declarat economistul Herbert Brücker pentru EURACTIV Germania, explicând că acest lucru îi face angajări mai experimentate și, prin urmare, mai atractive.

Umplerea golurilor

Integrarea pe piața muncii din Germania nu a fost ușoară pentru refugiații ucraineni, în special cu birocrația grea care stă în cale – mai ales când a izbucnit pentru prima dată războiul.

„Refugiații din Ucraina trebuie, în primul rând, să solicite titlul de „protecție temporară” la Oficiul de Înregistrare a Străinilor pentru a obține un permis de muncă”, a explicat Sarah Strobel, manager de proiect al proiectului guvernamental Network „Companies Integrate Refugees”.

Începând cu 18 martie, acest lucru a fost posibil online.

Dacă sunt plasați cu succes, refugiații ucraineni pot umple golurile de forță de muncă în multe sectoare – în special domeniile pe care guvernul de coaliție a spus că dorește să le stimuleze în viitor.

De exemplu, sectorul IT din Ucraina s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. Înainte de începerea războiului, în sector erau angajați în jur de 300.000 de oameni și dețin astfel un know-how valoros.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 09:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 09:54 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Deficitul bugetar al Republicii Moldova a ajuns, în primele cinci luni ale anului 2025, la 6,83 miliarde de lei – în creștere față de luna aprilie, când era de 3,91 miliarde lei. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor arată o majorare accelerată a cheltuielilor, în timp ce veniturile nu țin pasul cu ritmul de creștere.

În perioada ianuarie–mai, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 29,5 miliarde lei, în timp ce cheltuielile și activele nefinanciare s-au ridicat la 36,35 miliarde lei – cu 19,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru acoperirea decalajului, autoritățile s-au bazat în principal pe împrumuturi de pe piața internă, în valoare de 9,9 miliarde lei. Sursele externe, însă, au înregistrat un sold negativ de 3,7 miliarde lei, semn că sprijinul extern întârzie sau este insuficient pentru a susține planul bugetar actual.

Chiar dacă bugetul asigurărilor sociale a fost executat cu un excedent de peste 1,3 miliarde lei, iar veniturile în acest sector au crescut cu 18,1%, efortul bugetar general este puternic afectat de cheltuielile tot mai mari.

Și în cazul fondurilor pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală s-a înregistrat un deficit important – de aproape 1,5 miliarde lei, în ciuda unei creșteri a veniturilor cu peste 26% față de anul precedent.

Executivul anunță că soldurile disponibile în conturile publice, la 31 mai, totalizau 5,46 miliarde lei, dintre care doar 1 miliard provin din proiecte finanțate din surse externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO