Cum vrea Serbia să intre în UE, dar să rămână prietena Rusiei

07 Mai 2022, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2022, 08:02 // Actual //  bani.md

Serbia nu renunță la aderarea în Uniunea Europeană, dar nu îşi va schimba politica faţă de Rusia, a declarat președintele țării, Aleksandar Vucic, într-o conferință de presă vineri, 6 Mai.

Fără să precizeze în mod direct, preşedintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.”Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziţia şi 70 de zile mai târziu o menţinem”, a declarat preşedintele Vucic.

Pe 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, că apreciază ca pe „ceva foarte rău” invazia rusă, dar că nu va impune sancţiuni Moscovei.

Preşedintele sârb a subliniat că a fost supus presiunilor pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre UE şi pentru a introduce sancţiuni împotriva Rusiei.

„Serbia nu va călca în picioare şi nici nu-şi va întrerupe prieteniile în Est şi nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile”.”Numai puterea intereselor sârbe ne-ar putea schimba poziţia”, a subliniat Vucic.

Referitor la presiunile la care este supusă Serbia în contextul războiului din Ucraina, Aleksandar Vucic a spus că se aşteaptă la o „presiune sporită ca Belgradul să recunoască independenţa Kosovo”, fosta provincie sârbă cu majoritate albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, independenţă pe care Belgradul, susţinut în special de Moscova, nu o recunoaşte.

Serbia rămâne „încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, a precizat totuşi preşedintele sârb.

Politica ce vizează aderarea la UE va fi menţinută în pofida faptului că, potrivit unui sondaj al agenţiei sârbe Ipsos,”pentru prima dată o majoritate clară a cetăţenilor se opune aderării la UE”, a spus preşedintele sârb.
Conform sondajului citat, 44% din cetăţenii sârbi s-au declarat împotriva aderării la UE, faţă de 35% care îi sunt favorabili.

Preşedintele Aleksandar Vucic jonglează cu succes între Est şi Vest de ani de zile, câştigând sprijin financiar substanţial din partea Uniunii Europene în timp ce încheie acorduri economice importante cu China.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău