Oligarhii ruşi sunt disperaţi: Mega-iahturile acestora străbat oceanele în lung şi-n lat pentru adăpost de sancţiuni

08 Mai 2022, 21:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mai 2022, 21:56 // Actual //  bani.md

Înanite ca mega-iahtul Amadea de 325 milioane de dolari a fost aruncat într-un conflict juridic în Pacificul de sud, vasul de lux despre care guvernul american susţine că aparţine miliardarului Suleiman Kerimov a pornit într-o călătorie de 18 zile din Caraibe către Fiji, factura pentru carburanţi depăşind probabil 500.000 de dolari, scrie Bloomberg.

Există speculaţii că super-iahtul se îndrepta către portul rus Vladivostok înainte ca autorităţile din Fiji să preia controlul asupra sa la solicitarea oficialilor americani.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, SUA şi aliaţii săi au lansat runde de sancţiuni financiare menită să penalizeze sute de oligarhi şi magnaţi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin. Diverse guverne au luat în vizor vilele, avioanele şi bărcile de agreement ale mogulilor ruşi, preluând controlul asupra a mai mult de 12 mega-iahturi de ordinul milioanelor de dolari.

În acest context, vasele de lux au început să străbată oceanele grăbindu-se către locaţii cu mai puţine şanse de a impune sau pune în aplicare sancţiuni. Împreună cu Spire Global, o firmă ce foloseşte nanosateliţi pentru colectarea de date, Bloomberg News a urmărit cele mai lungi curse ale iahturilor având legătură cu magnaţii ruşi de pe lista sancţiunilor.

De la invadarea Ucrainei, Amadea a realizat cea mai lungă călătorie, iar cel puţin alte cinci super-iahturi au înregistrat călătorii de aproximativ 5.000 de mile nautice în căutare de destinaţii sigure, inclusiv din Turcia şi Rusia.

“În ultimele luni, iahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi au călătorit către locuri în care nu au mai fost şi au străbătut mai multe mile decât o fac de obicei”, arată Simao Oliveira, care a dezvolat aplicaţia de monitorizare a iahturilor.

Amadea a călătorit aproximativ 8.358 de mile nautice din 24 februarie, aproape jumătate din totalul de mile străbătute în ultimul an.

SUA au confiscat mega-iahtul despre care spun că aparţine miliardarului rus Suleiman Kerimov pentru încălcarea legislaţiei americane, inclusiv pentru spălare de bani şi conspiraţie, lansând un avertisment adresat altor oligarhi, potrivit căruia “nu există ascunzătoare” pentru activele lor.

Reprezentanţii proprietarului înregistrat al navei contestă decizia Curţii Înalte din Fiji prin care a permis autorităţilor americane şi locale să o confişte, argumentând că aceasta nu aparţine lui Kerimov.

“Acest caz ar trebui să transmită tuturor oligarhilor ruşi corupţi că nu se pot ascunde, nici măcar în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii”, a declarat viceprocurorul general american Lisa Monaco.

Totuşi, cazul Amadea arată că astfel de acţiuni nu vor fi uşoare, putând rezulta în dispute juridice pentru a se demonstra cine deţine activele de ordinul milioanelor de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ