Oligarhii ruşi sunt disperaţi: Mega-iahturile acestora străbat oceanele în lung şi-n lat pentru adăpost de sancţiuni

08 Mai 2022, 21:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2022, 21:56 // Actual //  Lupu Eduard

Înanite ca mega-iahtul Amadea de 325 milioane de dolari a fost aruncat într-un conflict juridic în Pacificul de sud, vasul de lux despre care guvernul american susţine că aparţine miliardarului Suleiman Kerimov a pornit într-o călătorie de 18 zile din Caraibe către Fiji, factura pentru carburanţi depăşind probabil 500.000 de dolari, scrie Bloomberg.

Există speculaţii că super-iahtul se îndrepta către portul rus Vladivostok înainte ca autorităţile din Fiji să preia controlul asupra sa la solicitarea oficialilor americani.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, SUA şi aliaţii săi au lansat runde de sancţiuni financiare menită să penalizeze sute de oligarhi şi magnaţi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin. Diverse guverne au luat în vizor vilele, avioanele şi bărcile de agreement ale mogulilor ruşi, preluând controlul asupra a mai mult de 12 mega-iahturi de ordinul milioanelor de dolari.

În acest context, vasele de lux au început să străbată oceanele grăbindu-se către locaţii cu mai puţine şanse de a impune sau pune în aplicare sancţiuni. Împreună cu Spire Global, o firmă ce foloseşte nanosateliţi pentru colectarea de date, Bloomberg News a urmărit cele mai lungi curse ale iahturilor având legătură cu magnaţii ruşi de pe lista sancţiunilor.

De la invadarea Ucrainei, Amadea a realizat cea mai lungă călătorie, iar cel puţin alte cinci super-iahturi au înregistrat călătorii de aproximativ 5.000 de mile nautice în căutare de destinaţii sigure, inclusiv din Turcia şi Rusia.

“În ultimele luni, iahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi au călătorit către locuri în care nu au mai fost şi au străbătut mai multe mile decât o fac de obicei”, arată Simao Oliveira, care a dezvolat aplicaţia de monitorizare a iahturilor.

Amadea a călătorit aproximativ 8.358 de mile nautice din 24 februarie, aproape jumătate din totalul de mile străbătute în ultimul an.

SUA au confiscat mega-iahtul despre care spun că aparţine miliardarului rus Suleiman Kerimov pentru încălcarea legislaţiei americane, inclusiv pentru spălare de bani şi conspiraţie, lansând un avertisment adresat altor oligarhi, potrivit căruia “nu există ascunzătoare” pentru activele lor.

Reprezentanţii proprietarului înregistrat al navei contestă decizia Curţii Înalte din Fiji prin care a permis autorităţilor americane şi locale să o confişte, argumentând că aceasta nu aparţine lui Kerimov.

“Acest caz ar trebui să transmită tuturor oligarhilor ruşi corupţi că nu se pot ascunde, nici măcar în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii”, a declarat viceprocurorul general american Lisa Monaco.

Totuşi, cazul Amadea arată că astfel de acţiuni nu vor fi uşoare, putând rezulta în dispute juridice pentru a se demonstra cine deţine activele de ordinul milioanelor de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău