Guvernatorul BNM, întrevedere cu ambasadorul UE: Țara are nevoie de finanțare externă

17 Apr. 2021, 13:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Apr. 2021, 13:57 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Agenda discuțiilor s-a axat pe evoluțiile macrofinanciare, activitatea sectorului bancar din Republica Moldova și măsurile de politică monetară pentru atenuarea consecințelor crizei pandemice și de susținere a economiei în această perioadă.

Guvernatorul BNM a menționat că Banca Națională vine cu măsurile necesare pentru a menține un nivel suficient de lichiditate în bănci, în sprijinul procesului de creditare a agenților economici pentru revitalizarea economiei naționale în contextul incertitudinilor cauzate de criză. Totodată, șeful băncii centrale a constatat că sectorul bancar trece cu succes testul de reziliență și este capabil să susțină economia în condiții de criză, însă pentru a avea o relansare robustă a economiei, țara are nevoie de finanțare externă.  BNM poate să asigure stabilitatea financiară doar în condițiile în care instituția rămâne independentă, iar condițiile statului de drept sunt cruciale pentru exercitarea eficientă a mandatului BNM.

În acest context, ambasadorul UE, a reiterat necesitatea păstrării rezultatelor reformelor realizate în sectorul bancar și a înțelegerii atribuțiilor băncii centrale, în condiții legale de independență a instituției, ca unul dintre factorii hotărâtori și specifici, în contribuția comună, alături de alte autorități, la ieșirea din impasul economic. Oficialul UE a remarcat, de asemenea,  că „apreciază foarte mult acțiunile pe care le-a întreprins echipa Băncii Naționale a Moldovei pentru asigurarea stabilității financiare a țării, în special în ultima perioadă”.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală