BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 18,5%

03 Iun. 2022, 14:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2022, 14:09 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM a majorat rata de bază cu două puncte procentuale, la 18,5%. Rata la credite overnight a fost stabilită la 20,5%, la depozitele overnight – 16,5% anual. Norma rezervelor obligatorilor în lei a fost majorată începând cu 16 iunie – 15 iulie de la 30% la 32% din baza de calcul. Din 16 iulie – 15 august de la 32% la 34%.

Rezervele obligatorii în valută liber convertibilă se majorează din 16 iunie – 15 iulie de la 33% la 36% din baza calcul, iar 16 iulie – 15 august de la 36% la 39% din baza de calcul.

„Riscurile și incertitudinile prețurilor de consum sunt majore, ceea ce condiționat menținerea cadrului restrictiv al politici monetare. Politica monetară ține de temperarea șocurilor de runda a doua ale prețurilor venite de pe extern. Politica BNM ține de echilibrarea cererii agregate, stimularea economisiri și atenuarea deprecierii monedei naționale în urma sporii deficitului contului curent și refluxului de capital”, a declrat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Politica monetară creează condiții de atenuare a efectelor prețurilor de consum și a efectelor secundare din partea ofertei.

BNM urmărește să aducă inflația la plus, minus 1,5% de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Inflația este galopantă pe plan mondial. Se datorează creșterii prețurilor materiei prime, produselor alimentare și resurselor energetice alături de perturbarea lanțurilor de aprovizionare. În acest sens băncile centrale și a-u revizuit ascendent anticipările inflaționiste pentru trimestrele viitoare și ca răspuns au menținut o politică monetară anti inflaționistă.

Contextul regional și cel internațional dezechilibrează conjunctura economică autohtonă și pune presiuni pe inflație pe canalul de import. Moldova are o dependență sporită de piețele internaționale ceea ace face să fie mai vulnerabilă.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău