Trafic de coșmar la granița dintre Moldova și România. Vameșii aruncă petarda: Angajați insuficienți pete Prut

07 Iun. 2022, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 13:23 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o conferință de presă șeful Serviciului Vamal, Igor Talmaz a declarat că posturile vamale de la frontiera cu România lucrează la capacitatea maximă, asta în timp ce de partea cealaltă de Prut numărul angajaților este insuficient. Or, acest lucru și a dus la crearea cozilor la trecerea frontierei. În același timp este vorba și de angajații fitosanitari, care în Republica Moldova au program de 24 de ore, iar în România doar de opt ore.

În același timp, Talmazan a spus că numărul crescut de camioane care așteaptă la trecerea frontierei se datorează și majorării exporturilor prin Republica Moldova, în condițiile în care porturile din Ucraina sunt blocate.

„În prezent cozile de la Vama Leușeni se întind pe o distanță de 5 kilometri. Războiul din Ucraina a pus presiune pe frontierele din Europa de Est. Respectiv trecerile frontierelor sunt îngreunate”, a explicat Talmazan.

„Să spunem acum că partea română nu a întreprins măsuri nu ar fi corect. Au întreprins suficiente măsuri, dar sarcina e prea mare pentru un post. Modificarea și simplificare procedurilor urmează a fi coordonate la nivel european. Dacă va fi o voință vomună și publică, vom depăși momentele. Delegația Uniunii Europene a făcut un demers în ceea ce privește efectuarea controlului comun. Dacă îți dorești, se poate. Solicităm părții române să facilităm procesul de efectuare a controlului comun. Aceasta este unica soluție. Dacă avem suport din partea Uniunii Europene, de azi suntem gata. Ne trebuie câteva ore să schimbă calculatoarele dintr-un birou în altul și să tragem niște cabluri conexe”, a declarat Talmazan, înrebat de Realitatea despre discuțiile care au loc între cele două state”, a explicat Talmazan.

Responsabilii au precizat că rândurile vor exista, însă Serviciul Vamal încearcă să le fluidizeze. În același timp, printre soluțiile pe care le propune Republica Moldova se numără și sincronizarea capacităților punctelor de control. Până aceste procese se vor efectua, însă, șoferii continuă să petreacă chiar și până la cinci zile la vamă.

Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare conducerii țării. Ei cereau ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către Guvernele Republicii Moldova și României. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și omologul său de peste Prut, Marcel Ciolacu, au confirmat luni că problema se atestă pe partea cealaltă de hotar.

După ce Realitatea a abordat subiectul, presa română a vizitat punctele vamale, iar șoferii și angajații le-au confirmat că timpul de așteptare s-a mărit considerabil. Dacă anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău