La vamă se formează rânduri de 5-6 kilometri, informează șeful Vămii. Responsabilii regionali au precizat care sunt impedimentele fluidizării traficului, referindu-se inclusiv la probleme de infrastructură pe partea română.
„La un simplu calcul, dacă traversează frontiera pe la Leușeni în mediu 250 de camioane pe zi. Un kilometru reprezintă 40-50 de camioane. Dacă înmulțim, vedem că sunt 5-6 kilometri. Din acest motiv sunt aceste cozi mari”, a precizat șeful Vămii, Igor Talmazan, citat de realitatea.md.
Bunăoară, la Giurgiulești angajații români ai ANSA lucrează timp de 12 ore. Colegii lor din Republica Moldova sunt la datorie non-stop, conform responsabililor.
Timp de 24 de ore, la Leușeni au intrat în Republica Moldova 321 de camioane și nu sunt rânduri, însă la ieșirea din țară staționează peste 200 de camioane. La Sculeni, la fel, se atestă rânduri. Au intrat 104 de camioane, au fost perfectate actele pentru ieșire la 81, iar 150 stau în rând pentru a trece controalele.
Pe de altă parte, la hotarul de la nordul țării infrastructura din Republica Moldova permite capacități mai mari de control. Problema persistă pe partea română, unde infrastructura este precară și drept urmare există limite de greutate pentru vehicule.
Responsabilii au precizat că rândurile vor exista, însă Serviciul Vamal încearcă să le fluidizeze. În același timp, printre soluțiile pe care le propune Republica Moldova se numără crearea punctele de vămuire comună, dar și sincronizarea capacităților punctelor de control.
Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare președintei, prim-ministrei și ministrului Infrastructurii. Ei cer ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către conducerea Republicii Moldova și cea a României.
Oficialii din Republica Moldova și România au confirmat luni că problema se atestă pe partea cealaltă de hotar. După ce Realitatea a abordat subiectul, presa de peste Prut a vizitat punctele vamale amplasate pe partea română, iar șoferii și angajații le-au confirmat că problema persistă și s-a acutizat.
Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.