Vești proaste pentru investitorii crypto! Bitcoin se prăbuşeşte la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni

13 Iun. 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2022, 11:37 // Actual //  bani.md

Celsius Network va întrerupe retragerile şi transferurile între conturi din cauza „condiţiilor extreme de pe piaţă”, a anunţat luni compania, în cel mai recent semn de presiune în industria crypto.

Bitcoin a extins scăderile anterioare după anunţul Celsius, scăzând cu peste 6% până la 24.888 dolari, un minim al ultimelor 18 luni. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 8%, la 1.303 dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2021.

„Luăm această măsură necesară … pentru a stabiliza lichidităţile şi operaţiunile în timp ce luăm măsuri pentru a păstra şi proteja activele”, a declarat compania într-o postare pe blog.

„În plus, clienţii vor continua să acumuleze recompense în timpul pauzei, în conformitate cu angajamentul nostru faţă de clienţii noştri”.

Celsius Network, care a obţinut o finanţare de 750 de milioane de dolari la sfârşitul anului trecut, este un jucător important în domeniul împrumuturilor crypto. Acesta oferă produse purtătoare de dobândă clienţilor care îşi depun criptomonedele la companie şi împrumută criptomonede pentru a obţine un randament.

La data de 17 mai, compania a procesat împrumuturi în valoare de 8,2 miliarde de dolari şi avea active de 11,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului său web.

În luna august a anului trecut, aceasta a declarat că avea active de peste 20 de miliarde de dolari.

În timp ce împrumuturile crypto au devenit o afacere din ce în ce mai mare, sectorul a intrat sub control de reglementare, în special în SUA.

Pieţele crypto au fost sub presiune în ultimele luni, scăzând alături de alte aşa-numite active de risc, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut în întreaga lume.

De asemenea, scăderile de preţ au fost cauzate şi au contribuit la prăbuşirea unor proiecte crypto . Cea mai notabilă a fost căderea stablecoin-ului TerraUSD, care luna trecută a rupt legătura cu dolarul şi şi-a prăbuşit valoarea, zguduind industria crypto.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală