ANRE – roșie de furie! Agenția se păruiește cu Slusari ca la Stalingrad și îi demolează acuzațiile

13 Iun. 2022, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2022, 14:56 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu unele clarificări de ordin tehnic privind prețul de referință la petrol și mecanismele de stabilire a prețurilor la carburanți atât la nivel internațional, cât și local pentru a exclude orice interpretare eronată a informațiilor sau o manipulare a acestora. Asta după ce ieri, 12 iunie, președintele Asociației Fermierilor, Alexandru Slusari declara de stabilirea incorectă a prețurilor la carburanți.

Ce spune ANRE

Prețul pentru produsele petroliere derivate (de ex: benzina și motorina) este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts. Conform aceste metodologii, în fiecare zi lucrătoare, cumpătătorii și vânzătorii de produse petroliere își plasează prețul de cerere și ofertă pe platforma electronică Platts „Market on close” (MOC). Prețul per tonă la benzină sau motorină se stabilește la 16:30 ora Londrei (18:30 Chișinău) în baza celui mai tranzacționat preț per tonă înregistrat în acea zi.

În cursul unei zile de trading pe platforma Platts (MOC) prețul la o tonă de benzină sau motorină variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: fluctuația prețului de petrol la bursele internaționale, cererea și oferta produselor petroliere, noutățile de ordin economic și geopolitic, disponibilitatea stocurilor de petrol sau produse petroliere în anumite regiuni etc. Tranzacțiile sunt separate după principiul geografic, astfel încât prețurile stabilite de către Platts să reflecte situația exactă dintr-o regiune anumită.

Prețul per tonă stabilit de către S&P Global Platts este publicat și transmis abonaților săi (companiilor de producere, traderilor, brokerilor, rafinăriilor, importatorilor etc.) după finalizarea tranzacțiilor pe platforma Platts MOC. Acest preț (cotație) este folosit de către participanții profesioniști ai pieței pentru stabilirea prețului de vânzare a unei tone de benzină sau motorină. De cele mai multe ori, în special in zona Europei de Sud – Est, modelul utilizat ca bază în tranzacții este media aritmetică a cotațiilor pentru ultimele 2 săptămâni.

Metodologia de calcul a ANRE folosește anume valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Astfel, metoda de stabilire a prețului de către ANRE, exact ca și prețurile stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie. Prin urmare, orice cădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, nu are un efect imediat la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova, ci este atenuat de valoarea mediei și resimțită abia peste câteva zile.

În prezent, din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, corelarea dintre cotațiile petrolul „Brent” și cotațiile Platts pentru produsele derivate din acesta (benzina și motorina), au devenit tot mai puțin probabile, fiind dictate exclusiv de cererea și oferta dintr-o regiune anumită.

La fel, este de menționat că, Republica Moldova nu dispune de unități de prelucrare a petrolului – rafinării, prin urmare, utilizarea în analize sau calcule economice a indicației de preț pentru petrolul marca ”Brent” este relevantă strict pentru prognozarea unui trend de piață, nu și a calculelor exacte. În acest scop, corectă este utilizarea cotațiilor Platts pentru benzină sau motorină. Reamintim că la data de 27.05.2022, conform datelor publicate de către ANRE, cotația medie Platts la motorină exprimată în lei a fost în mărime de 17,60 lei/litru, în timp ce la data de 10.06.2022 deja 20,62 lei/litru sau cu 17,1 % mai mult. În aceeași perioadă prețul maximal la motorină a crescut de la 27,29 lei/litru, până la 30,91 lei/litru sau cu 13,26%.

Prin urmare, comparația prezentată în spațiul public pe lângă faptul că nu a avut la bază cotațiile Platts, a fost totodată realizată incorect deoarece s-a bazat nu pe date medii, ci pe date la zi.

Președintele Asociației Fermierilor, Alexandru Slusari a acuzat ieri, 12 iunie, ANRE că ar stabili incorect prețurile plafon la carburanți și că ar fi tributara numirilor politice.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău