Rusia ar putea rămâne fără 15.000 de milionari în 2022. Îi întorc spatele lui Putin și fug din țară

14 Iun. 2022, 11:54
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2022, 11:54 // Au Bani //  MD Bani

Peste 15.000 de milionari ar putea părăsi Rusia în acest an. Bogații întorc spatele regimului lui Vladimir Putin după invazia Rusiei în Ucraina, arată o analiză privind migrația, citată de The Guardian.

Astfel, aproximativ 15% dintre rușii cu active în valoare de peste 1 milion de dolari ar urma să emigreze în alte țări până la sfârșitul anului 2022. Analiza a fost realizată de de Henley & Partners, o companie cu sediul la Londra, care acționează ca intermediar între super-bogați și țările care le vând cetățenia.

„Rusia se confruntă cu o <hemoragie> de milionari”, a declarat Andrew Amoils, coordonatorul echipei de cercetare la New World Wealth, care a centralizat datele pentru Henley.  „Bogații au emigrat din Rusia într-un număr în creștere constantă în fiecare an în ultimul deceniu, ca o avertizare timpurie cu privire la problemele actuale cu care se confruntă țara. Din punct de vedere istoric, decăderea unei țări a fost de obicei precedată de o accelerare a emigrării persoanelor bogate, care sunt adesea primele care pleacă, deoarece dispun de mijloacele necesare pentru a face acest lucru.”, a spus Amoils.

Potrivit Henley, de această dată emigranții milionari vor alege Emiratele Arabe Unite pentru a se stabili și nu SUA și Marea Britanie cum o fac de obicei.

„Marea Britanie și-a pierdut coroana de centru de bogăție, iar SUA se estompează rapid ca magnet pentru bogații lumii, fiind de așteptat ca Emiratele Arabe Unite să le depășească prin atragerea celor mai mari fluxuri nete de milionari la nivel global în 2022”, a declarat Henley în raportul său, care se bazează pe „urmărirea sistematică a tendințelor de migrare a averilor private internaționale”.

Se preconizează că aproximativ 4.000 de persoane înstărite se vor muta în Emiratele Arabe Unite până la sfârșitul anului, înaintea Australiei, care se așteaptă să atragă aproximativ 3.500, Singapore (2.800) și Israel (2.500).

De asemenea, se estimează ca un număr mare de milionari să aleagă Malta, Mauritius și Monaco.

„Malta a fost una dintre cele mai mari povești de succes ale Europei din ultimul deceniu, nu doar în ceea ce privește migrația milionarilor, ci și în ceea ce privește creșterea nivelului de bogăție”, a spus Amoils. „În prezent, este una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere din lume, cu o creștere a bogăției în dolari americani de 87% între 2011 și 2021. Creștere puternică a fost înregistrată  în mai multe sectoare, inclusiv servicii financiare, IT și imobiliare. Se preconizează că aproximativ 300 de milionari se vor muta în Malta în 2022.”, se arată în raport.

Totodată, Maurițius este descris de Henley ca un „magnet al bogăției” datorită avantajelor fiscale pe care le oferă. Se preconizează că aproximativ 150 de milionari se vor muta în Mauritius în 2022, în principal din Africa de Sud și Europa .

Monaco a fost mereu un magnet pentru superbogații lumii. Șapte din zece persoane care locuiesc în Monaco sunt milionare în dolari.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău