Țițeiul ieftin atrage Beijingul! Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

20 Iun. 2022, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iun. 2022, 10:48 // Actual //  MD Bani

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, deoarece țara a vândut țiței la preț redus către Beijing, pe fondul sancțiunilor din cauza războiului din Ucraina.

Importurile de petrol rusesc au crescut cu 55% față de un an mai devreme, până la un nivel record în mai. Astfel, Rusia a înlocuit Arabia Saudită ca cel mai mare furnizor al Chinei, scrie BBC.

China a intensificat achizițiile de petrol rusesc, în ciuda cererii reduse de restricțiile de Covid și de încetinirea economiei. În februarie, China și Rusia au declarat că prietenia lor nu are „limită”.

Și companiile chineze, inclusiv gigantul de rafinare de stat Sinopec și Zhenhua Oil, administrată de stat, și-au mărit achizițiile de țiței rusesc în ultimele luni, după ce li s-au oferit reduceri mari, deoarece cumpărătorii din Europa și SUA au evitat energia rusă, în conformitate cu sancțiunile impuse războiului împotriva Ucrainei. .

Importurile în China, care includ livrări pompate prin conducta din Oceanul Pacific din Siberia de Est și transporturi pe mare, au totalizat aproape 8,42 milioane de tone luna trecută, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China.

Acest lucru a împins Arabia Saudită – fosta cea mai mare sursă de petrol brut a Chinei – pe locul doi cu 7,82 milioane de tone.

În martie, SUA și Marea Britanie au declarat că vor interzice petrolul rusesc, în timp ce Uniunea Europeană depune eforturi pentru a pune capăt dependenței sale de gazul rusesc.

Exporturile de energie sunt o sursă vitală de venituri pentru Rusia, dar este posibil ca această mișcare să afecteze și consumatorii occidentali.

Săptămâna trecută, un raport al Centrului de cercetare pentru energie și aer curat a declarat că Rusia a câștigat venituri de aproape 100 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invaziei Ucrainei de către țară, în ciuda unei scăderi a exporturilor.

Uniunea Europeană a reprezentat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari.

În general, exporturile de petrol și gaze rusești sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzările de energie au scăzut, de asemenea, de la un vârf de peste 1 miliard de dolari pe zi în martie.

Dar veniturile au depășit totuși costul războiului din Ucraina în primele 100 de zile. CREA estimează că Rusia cheltuiește în jur de 876 de milioane de dolari pe zi pentru invazie.

Cifrele de luni au mai arătat că China a importat luna trecută 260.000 de tone de țiței iranian, al treilea transport de petrol iranian din decembrie anul trecut.

China a continuat să cumpere petrol iranian, în ciuda sancțiunilor SUA asupra Teheranului.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO