Planifici o călătorie cu mașina în străinătate? Țările în care este cel mai avantajos să faci plinul

20 Iun. 2022, 10:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Iun. 2022, 10:22 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Vara și-a intrat în drepturi și fiecare dintre noi este cu gândul la vacanță. Sunt multe opțiuni care te pot ajuta să ajungi la destinația dorită. În funcție de destinația pe care vrei să o vizitezi poți alege să călătorești cu avionul, trenul sau automobilul personal. Călătoriile cu mașina sunt mai confortabile și îți oferă mai multă flexibilitate. Înainte de a porni la drum trebuie să cunoști că prețurile la combustibil au crescut peste tot în lume, nu doar în Republica Moldova.

În țara noastră un litru de benzină costă aproximativ 1,71 euro, iar motorina 1,60 euro.

Există țări în care benzina și motorina sunt mai scumpe decât în Republica Moldova. De exemplu, în țara vecină România, o destinație preferată de moldoveni, carburanții sunt mai scumpi. În România prețul unui litru de benzină este în jurul valorii de 1 euro și 74 de cenți, iar cel de motorină – 1 euro și 84 de cenți.

Prețuri mult mai mari decât la noi sunt în Grecia, unde prețul unui litru de benzină a ajuns la 2 euro și 40 de cenți, iar motorina este peste 2 euro litrul. Dacă plănuiți să mergeți în vacanță cu mașina, trebuie să știți că acolo veți plăti în jur de 120 de euro pentru un plin.

Prețurile sunt destul de mari și în Italia. Un litru de benzină costă în jur de 2,03 euro, iar unul de motorină 1,98 euro. De asemenea, în Albania, o altă destinație pe care o aleg moldovenii, prețurile sunt mari, benzina costă 2,03 euro, iar motorina 2,15 euro.

Dacă tranzitați Serbia sau Bulgaria, nu ar fi o idee rea să vă alimentați de acolo, pentru că prețurile sunt aproximativ ca la noi. În Bulgaria, litrul de carburant este în jur de 1,65 euro – 1,69 euro. 

O idee bună ar fi să vă alimentați și în Muntenegru unde prețul pentru motorină ajunge la 1,57 euro, iar unul de benzină 1,64 euro.

Cele mai mici prețuri sunt într-o altă destinație preferată de moldoveni: Turcia. Acolo, un litru de benzină este 1,53 euro, iar motorina nu este mai mult de 1,55 euro. Un plin nu va costa mai mult de 78 de euro.

Comparație prețuri pentru un plin (Benzină/Motorină): 

  1. Republica Moldova  1,71 euro      1,60 euro
  2. România                     1,74 euro       1,84 euro
  3. Bulgaria                      1,65 euro       1,69 euro
  4. Muntenegru               1,64 euro       1,57 euro
  5. Turcia                          1,53 euro       1,55 euro
  6. Grecia                          2,40 euro      2,03 euro
  7. Italia                            2,03 euro      1,98 euro
  8. Albania                        2,03 euro      2,15 euro

(Sursa prețuri: globalpetrolprices.com)

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău