Planifici o călătorie cu mașina în străinătate? Țările în care este cel mai avantajos să faci plinul

20 Iun. 2022, 10:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Iun. 2022, 10:22 // Au Bani //  MD Bani

Vara și-a intrat în drepturi și fiecare dintre noi este cu gândul la vacanță. Sunt multe opțiuni care te pot ajuta să ajungi la destinația dorită. În funcție de destinația pe care vrei să o vizitezi poți alege să călătorești cu avionul, trenul sau automobilul personal. Călătoriile cu mașina sunt mai confortabile și îți oferă mai multă flexibilitate. Înainte de a porni la drum trebuie să cunoști că prețurile la combustibil au crescut peste tot în lume, nu doar în Republica Moldova.

În țara noastră un litru de benzină costă aproximativ 1,71 euro, iar motorina 1,60 euro.

Există țări în care benzina și motorina sunt mai scumpe decât în Republica Moldova. De exemplu, în țara vecină România, o destinație preferată de moldoveni, carburanții sunt mai scumpi. În România prețul unui litru de benzină este în jurul valorii de 1 euro și 74 de cenți, iar cel de motorină – 1 euro și 84 de cenți.

Prețuri mult mai mari decât la noi sunt în Grecia, unde prețul unui litru de benzină a ajuns la 2 euro și 40 de cenți, iar motorina este peste 2 euro litrul. Dacă plănuiți să mergeți în vacanță cu mașina, trebuie să știți că acolo veți plăti în jur de 120 de euro pentru un plin.

Prețurile sunt destul de mari și în Italia. Un litru de benzină costă în jur de 2,03 euro, iar unul de motorină 1,98 euro. De asemenea, în Albania, o altă destinație pe care o aleg moldovenii, prețurile sunt mari, benzina costă 2,03 euro, iar motorina 2,15 euro.

Dacă tranzitați Serbia sau Bulgaria, nu ar fi o idee rea să vă alimentați de acolo, pentru că prețurile sunt aproximativ ca la noi. În Bulgaria, litrul de carburant este în jur de 1,65 euro – 1,69 euro. 

O idee bună ar fi să vă alimentați și în Muntenegru unde prețul pentru motorină ajunge la 1,57 euro, iar unul de benzină 1,64 euro.

Cele mai mici prețuri sunt într-o altă destinație preferată de moldoveni: Turcia. Acolo, un litru de benzină este 1,53 euro, iar motorina nu este mai mult de 1,55 euro. Un plin nu va costa mai mult de 78 de euro.

Comparație prețuri pentru un plin (Benzină/Motorină): 

  1. Republica Moldova  1,71 euro      1,60 euro
  2. România                     1,74 euro       1,84 euro
  3. Bulgaria                      1,65 euro       1,69 euro
  4. Muntenegru               1,64 euro       1,57 euro
  5. Turcia                          1,53 euro       1,55 euro
  6. Grecia                          2,40 euro      2,03 euro
  7. Italia                            2,03 euro      1,98 euro
  8. Albania                        2,03 euro      2,15 euro

(Sursa prețuri: globalpetrolprices.com)

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că un studiu preliminar de fezabilitate pentru construcția unui tronson de cale ferată electrificată, cu ecartament european, între Chișinău și Ungheni, va fi elaborat până la finalul acestui an.

Această decizie a fost luată în urma discuțiilor purtate în cadrul celei de-a șasea reuniuni a Comitetului de conducere pentru integrarea sistemelor de transport UE-Ucraina-Moldova, care a avut loc la Košice, Slovacia. La întâlnire au participat secretarul de stat al ministerului, Mircea Păscăluță, alături de reprezentanți din Ucraina, România, alte state membre UE și ai Comisiei Europene.

În cadrul reuniunii s-au discutat proiectele actuale și viitoare finanțate prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), investițiile în transporturi, reformele din sectorul feroviar și extinderea Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T). Participanții au subliniat necesitatea de a spori capacitatea de tranzitare a încărcăturilor ucrainene pe calea ferată.

Un punct important pe agenda discuțiilor a fost proiectul privind construcția unui coridor feroviar electrificat Chișinău-Ungheni cu ecartament european. A fost menționat că, cu sprijinul JASPERS, serviciul de consultanță tehnică al Băncii Europene de Investiții, se va elabora până la finalul anului un studiu de prefezabilitate pentru acest proiect, care va include și elemente de design conceptual.

În timpul reuniunii, reprezentanți din Ungaria, Polonia și Slovacia au prezentat etapele de dezvoltare a rețelelor feroviare europene și modelele de finanțare utilizate. De asemenea, s-au discutat eforturile continue de reabilitare a infrastructurii rutiere și progresul proiectelor de reabilitare finanțate prin CEF 2022.

Mircea Păscăluță, secretar de stat în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a subliniat importanța unei noi abordări în introducerea și utilizarea proiectelor bazate pe o viziune regională amplă și cooperarea între parteneri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău