(FOTO) Află cum s-au regăsit femeile refugiate din Ucraina în comunitatea IT din Moldova

22 Iun. 2022, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2022, 17:13 // Actual //  MD Bani

În război se dau lupte direct pe front, dar și în viața femeilor care au fost nevoite să fugă din calea gloanțelor. Mai multe inițiative de susținere și dezvoltare a abilităților TIC pentru femeile refugiate sunt în curs de dezvoltare, pentru ca ele să-și recâștige dreptul la libertate profesională și financiară. În cadrul evenimentului „Digital Connections: Moldova-Ucraina”, femeile refugiate din Ucraina, alături de femeile din Moldova, au participat la discuții de socializare, au interacționat între ele și au creat conexiuni în comunitate pentru a depăși mai ușor provocarea refugiului. Evenimentul a fost organizat de către Seed Forum Moldova/IHUB în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.

Din domeniul construcțiilor, la business digital

Irina este din Ucraina, regiunea Odessa, iar în ultimii trei ani a activat în domeniul construcțiilor. Înainte de a începe războiul, s-a reprofilat profesional și a început a dezvolta un startup în industria tech și anume o platformă care permite angajatorilor și potențialilor angajați să stabilească conexiuni profesionale, în funcție de necesitățile și așteptările pe care le au. De mai bine de trei luni este în Republica Moldova și continuă să-și dezvolte afacerea. În cadrul proiectului, a avut oportunitatea de a cunoaște oameni noi, de a se integra și socializa cu femei din același domeniu și de a beneficia de susținere din partea întregii comunități.

„Odată cu declanșarea războiului, foarte mulți dintre prietenii mei și-au pierdut jobul. Reprofilarea profesională m-a ajutat să mă mențin în această perioadă complicată, iar acum am planuri de creștere și dezvoltare a afacerii, pentru că în IT nu trebuie neapărat să fii programator/oare ca să dezvolți o profesie. Comunitatea din Republica Moldova este refugiul și inspirația mea de a crește și de a continua să muncesc.”

IT-ul conectează femeile din Moldova și Ucraina

În total, aproximativ  30 de fete și femei din Moldova și Ucraina și-au cunoscut experiențele, au interacționat și au discutat despre piața muncii locale și au aflat detalii despre industria IT, prin prisma proiectelor pe care Seed Forum Moldova/ IHUB  în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei le dezvoltă în acest sens.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova: „În cadrul acestui eveniment ne-am propus să ne întâlnim și să aflăm mai multe despre activitățile și oportunitățile existente pentru fetele și femeile din Moldova, dar și pentru cele din Ucraina. STEM și IT sunt acele domenii în care diferențele de gen sunt încă cele mai mari, unde fetele studiază și acticează mai puțin din cauza stereotipurilor de gen și a normelor patriarhale existente în societate. Acesta este, de asemenea, domeniul în care există cea mai mare discrepanță salarială în bază de gen în care femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații. Vă încurajăm să reduceți decalajul de gen, să spargeți stereotipurile, să analizați oportunitățile digitale și să beneficiați de toate șansele pe care le oferim în cadrul acestui proiect.”

Oxana Paierele, coordonatoare de programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova: Suedia este cunoscută pentru programele implementate în țară care încurajează creativitatea, inovațiile și promovează egalitatea de șanse. Pe parcursul ultimelor luni, Ambasada Suediei în Republica Moldova și-a revizuit proiectele în derulare, cu extinderea numărului beneficiarelor astfel ca atât fetele și femeile din Moldova, cât și cele din Ucraina să beneficieze de mai multe oportunități de instruire și conectare la inovație. În cadrul acestui proiect, puteți participa la evenimente, beneficia de acces liber la spații de coworking, dar și integrare în comunitatea tech deja existentă. Prin intermediul inițiativei, ne dorim să oferim acces la educație tech, cursuri online, infractructură pentru a putea munci și beneficia de oportunități de dezvoltare.”

De asemenea, participantele au cunoscut de la reprezentanți și reprezentante ale companiilor IT private despre oportunitățile profesionale și perspectivele de angajare, în cazul în care sunt interesate de a dezvolta o profesie în această sferă.

Irina Grișca, manageră IHUB Chișinău: „Prin intermediul acestui eveniment ne-am propus să ne cunoaștem mai bine, să comunicăm și să interacționăm pentru că avem o comunitate de femei care își doresc să se dezvolte în domeniul TIC. Programul le pune la dispoziție un șir de oportunități precum infrastructură, acces la spații de coworking și în comunitate, asistență și susținere, precum și posibilitatea de a cunoaște oferte de angajare ale companiilor IT de pe piață. Am reușit să interacționăm, să ne spunem poveștile, să ne cunoaștem mai bine și să ne inspirăm, iar astfel de evenimente vom continua să organizăm.”

Empowering Women Hub Networks” este un proiect care își propune să susțină dezvoltarea economică prin implicarea mai multor fete și femei în sectoarele promițătoare, cu scopul de a avea impact asupra egalității, independenței și să creeze un acces mai bun la oportunități economice, prin promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin implicarea lor în tehnologiile informației și dezvoltarea comunicațiilor.

Inițiativa este implementată de „Seed Forum Moldova”/iHUB, în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu Proiectul Tekwill, susținut de USAID și Suedia.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală (Fed) a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care „inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt „incerte”. Politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0% – a precizat instituția bancară centrală din Statele Unite.

Fed a anunțat miercuri seară că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală: „Indicatorii recenți sugerează că activitățile economice au continuat să se extindă într-un ritm solid. Ritmul de creare a locurilor de muncă a rămas puternic, iar rata șomajului este scăzută. Inflația a mai scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată. În ultimele luni, nu au mai existat progrese spre obiectivul unei inflații de 2,0%. Comitetul încearcă să obțină un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen mai lung. (…) Perspectivele economice sunt incerte, iar Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaționiste.”

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Rezerva Federală: „Pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis menținerea dobânzii fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,50%. În analizarea ajustărilor dobânzilor fondurilor federale, Comitetul va evalua atent datele care vor veni, dinamica perspectivelor și echilibrul riscurilor. Comitetul nu va considera că va fi oportună reducerea dobânzii de referință până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău