O nouă taxă pentru turism, în Europa. Ce este ETIAS și de când intră în vigoare

29 Iun. 2022, 13:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2022, 13:37 // Au Bani //  MD Bani

Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care, în prezent, nu fac parte din Uniunea Europeană. Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american, vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre, scrie Wall-Street.ro.

Ce este ETIAS?

ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizație de călătorie (European Travel Information and Authorization System), fusese programat să înceapă în 2022, fiind considerat mai precis o scutire de viză. Sistemul va verifica acreditările de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit.

Călătorii care vizitează, în prezent, Europa fără viză pot intra în UE și în țările membre Schengen gratuit și fără nicio verificare digitală de securitate înainte de sosirea lor în Europa.

ETIAS, ca și ESTA din Statele Unite, reprezintă o autorizație de călătorie pentru turiștii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Europa și o taxă de călătorie pentru cei care fac parte din state terțe blocului comunitar.

ETIAS va fi obligatoriu pentru cetățenii unor țări precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

De ce vrea Uniunea Europeană un asemenea sistem?

Există patru motive principale în spatele introducerii ETIAS, după cum urmează:

  • Sunt tot mai mulți oameni care vizitează Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări.
  • Numărul refugiaților și al persoanelor care solicită azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecuție, război, beneficii economice etc., a crescut brusc în ultimii câțiva ani.
  • Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, țările afectate recent fiind Franța, Belgia, Germania și Spania.
  • Progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.

Ce țări vor fi afectate de acest nou sistem?

Programul afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

Țările afectate de sistemul ETIAS sunt:

  • țări non-europene care nu au nevoie de viză pentru a călători în Europa

Deși nu este necesară o viză, există restricții cu privire la cât timp pot turiștii rămâne și ce pot face acolo, în special dacă doresc să studieze, să lucreze, să locuiască sau să se rețină mai mult de trei luni la un moment dat (americani, canadieni, australieni, japonezi etc).

  • țări non-europene care au nevoie de vize înainte de a pleca în Europa

Majoritatea persoanelor din acest grup de state sunt cetățeni ai țărilor mai sărace din lumea a treia sau cei care au legături mai puțin puternice din punct de vedere cultural și economic cu UE.

Ce informații sunt necesare pentru obținerea scutirii de viză ETIAS?

Procesul de aplicare la ETIAS este programat să dureze aproximativ 10 minute sau mai puțin. Site-ul web care prelucrează aplicațiile ETIAS va accepta dispozitive mobile și desktop.

  • Date biometrice și personale, cum ar fi numele, data nașterii și sexul,
  • Detalii de contact ale solicitantului, cum ar fi adresa de e-mail, adresa de domiciliu,
  • Istoricul educației, cum ar fi școala primară, secundară, profesională, universitară sau fără studii,
  • Informații despre documentele de călătorie, cum ar fi un pașaport sau alt document, inclusiv date precum numărul documentului, data emiterii, data expirării și țara,
  • Ocupația sau postul actual, inclusiv titlul și detaliile de contact,
  • Primul stat membru UE de sosire,
  • Întrebări de bază referitoare la activitățile criminale anterioare, consumul de droguri, călătoriile în zonele de conflict, precum și istoricul de imigrare din UE și din afara UE.

Terții pot aplica în numele solicitanților, dar acest lucru trebuie dezvăluit în momentul depunerii cererii.

Taxa pentru scutirea de viză ETIAS

Costul vizei va fi de 7 euro sau 7,35 dolari pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, notează CNN.

Nu este încă clar dacă vor exista excepții de la această regulă sau dacă unii vor putea aplica gratuit.

În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău