O nouă taxă pentru turism, în Europa. Ce este ETIAS și de când intră în vigoare

29 Iun. 2022, 13:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2022, 13:37 // Au Bani //  MD Bani

Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care, în prezent, nu fac parte din Uniunea Europeană. Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american, vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre, scrie Wall-Street.ro.

Ce este ETIAS?

ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizație de călătorie (European Travel Information and Authorization System), fusese programat să înceapă în 2022, fiind considerat mai precis o scutire de viză. Sistemul va verifica acreditările de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit.

Călătorii care vizitează, în prezent, Europa fără viză pot intra în UE și în țările membre Schengen gratuit și fără nicio verificare digitală de securitate înainte de sosirea lor în Europa.

ETIAS, ca și ESTA din Statele Unite, reprezintă o autorizație de călătorie pentru turiștii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Europa și o taxă de călătorie pentru cei care fac parte din state terțe blocului comunitar.

ETIAS va fi obligatoriu pentru cetățenii unor țări precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

De ce vrea Uniunea Europeană un asemenea sistem?

Există patru motive principale în spatele introducerii ETIAS, după cum urmează:

  • Sunt tot mai mulți oameni care vizitează Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări.
  • Numărul refugiaților și al persoanelor care solicită azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecuție, război, beneficii economice etc., a crescut brusc în ultimii câțiva ani.
  • Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, țările afectate recent fiind Franța, Belgia, Germania și Spania.
  • Progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.

Ce țări vor fi afectate de acest nou sistem?

Programul afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

Țările afectate de sistemul ETIAS sunt:

  • țări non-europene care nu au nevoie de viză pentru a călători în Europa

Deși nu este necesară o viză, există restricții cu privire la cât timp pot turiștii rămâne și ce pot face acolo, în special dacă doresc să studieze, să lucreze, să locuiască sau să se rețină mai mult de trei luni la un moment dat (americani, canadieni, australieni, japonezi etc).

  • țări non-europene care au nevoie de vize înainte de a pleca în Europa

Majoritatea persoanelor din acest grup de state sunt cetățeni ai țărilor mai sărace din lumea a treia sau cei care au legături mai puțin puternice din punct de vedere cultural și economic cu UE.

Ce informații sunt necesare pentru obținerea scutirii de viză ETIAS?

Procesul de aplicare la ETIAS este programat să dureze aproximativ 10 minute sau mai puțin. Site-ul web care prelucrează aplicațiile ETIAS va accepta dispozitive mobile și desktop.

  • Date biometrice și personale, cum ar fi numele, data nașterii și sexul,
  • Detalii de contact ale solicitantului, cum ar fi adresa de e-mail, adresa de domiciliu,
  • Istoricul educației, cum ar fi școala primară, secundară, profesională, universitară sau fără studii,
  • Informații despre documentele de călătorie, cum ar fi un pașaport sau alt document, inclusiv date precum numărul documentului, data emiterii, data expirării și țara,
  • Ocupația sau postul actual, inclusiv titlul și detaliile de contact,
  • Primul stat membru UE de sosire,
  • Întrebări de bază referitoare la activitățile criminale anterioare, consumul de droguri, călătoriile în zonele de conflict, precum și istoricul de imigrare din UE și din afara UE.

Terții pot aplica în numele solicitanților, dar acest lucru trebuie dezvăluit în momentul depunerii cererii.

Taxa pentru scutirea de viză ETIAS

Costul vizei va fi de 7 euro sau 7,35 dolari pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, notează CNN.

Nu este încă clar dacă vor exista excepții de la această regulă sau dacă unii vor putea aplica gratuit.

În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:03 // Actual //  bani.md

iute Moldova este onorată să anunțe că a obținut distincția Silver Award for Excellence la categoria Inclusive Communication & Diversity Management în cadrul prestigiosului Romanian PR Award 2024. Iute Moldova a fost premiată pentru susținerea campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”, dezvoltată în parteneriat cu BDR Associates Moldova și Junior Achievement Moldova.

Această campanie a fost un pas semnificativ în promovarea alfabetizării financiare în rândul copiilor și tinerilor din Republica Moldova, cu o atenție deosebită pentru incluziune. Activitățile au deschis noi oportunități pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii cu dizabilități, prin materiale educaționale accesibile și metode de învățare adaptate.

„Premiul obținut reprezintă mai mult decât o recunoaștere – este o confirmare a faptului că împreună cu partenerii noștri putem contribui la crearea unei generații mai bine pregătite pentru provocările financiare ale viitorului. Ne angajăm să continuăm aceste eforturi și să extindem impactul proiectelor noastre, investind în educația financiară ca o prioritate pe termen lung,” a declarat Sergiu Sobuleac, CEO iute Moldova.

Pe parcursul campaniei, iute Moldova a sprijinit inițiative care au inclus elaborarea manualelor financiare în Braille, oferind copiilor cu deficiențe de vedere acces la informații esențiale și traducerea videoclipurilor animate în limbajul semnelor, care au fost integrate în școli pentru a sprijini copiii cu deficiențe de auz. Distincția obținută în cadrul Romanian PR Award, competiție ce promovează excelența în comunicare, subliniază impactul pe care astfel de inițiative îl pot avea asupra comunității.

„Vom rămâne dedicați în a susține proiecte care fac diferența. Împreună cu partenerii noștri, ne propunem să construim o cultură a inteligenței financiare, astfel încât toți copiii să aibă șansa unui viitor mai sigur,” a adăugat Sergiu Sobuleac.

Despre iute Moldova: Compania iute Moldova este parte a iute Group, companie Fintech Estoniană, prezentă în patru țări europene: Moldova, Albania, Macedonia și Bulgaria. iute Moldova, cea mai rapidă instituție de creditare nebancară din Republica Moldova, este prima companie de microfinanțare ce pune la dispoziția clienților o rețea de bancomate cardless, precum și posibilitatea de asigurare a creditelor în caz de accident. Strategia reputațională și de suport clienți iute Moldova a fost și rămâne a fi concentrată pe digitalizarea tuturor serviciilor oferite, cea mai rapidă metodă de creditare în condiții personalizate fiind aplicația mobilă Myiute. Dincolo de activitățile de finanțare, iute Moldova este implicată activ în dezvoltarea comunității prin activități de caritate și suport civic.

Despre Romanian PR Award: aflată la cea de-a 22-a ediție, Romanian PR Award este cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul Relațiilor Publice. Proiectul a reușit să atragă parteneri prestigioși, nume marcante ale breslei, promovând standarde etice și performanță în PR. Competiția este organizată de Forum for International Communications, organizație non-guvernamentală care, alături de parteneri din sectorul privat și public, implementează din 2017 Carta Diversității din România.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău