Déjà vu? Zimbabwe va emite monede de aur pentru a încerca să țină din nou sub control inflația galopantă

05 Iul. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2022, 11:50 // Actual //  bani.md

Banca centrală din Zimbabwe a anunțat că va începe să vândă luna aceasta monede de aur pentru a ține sub control inflația galopantă care a slăbit din nou semnificativ moneda locală, relatează agenția Reuters și Nasdaq.com.

John Mangudya, guvernatorul băncii centrale, a anunțat într-un comunicat remis presei luni că monedele vor putea fi cumpărate începând cu data de 25 iulie, acestea urmând a putea fi plătite în moneda locală, dolari și alte valute la un preț bazat pe costul internațional pentru aur la care se adaugă costurile de emitere a monedei.

Moneda numită „Mosi-oa-tunya” după numele indigen al cascadei Victoria va putea fi convertită în numerar sau folosită pentru tranzacții locale și internaționale, potrivit băncii centrale de la Harare.

Aceasta va conține 31,10 grame de aur și va fi pusă în circulație de băncile locale și două companii de tranzacționare a metalelor prețioase.

Anunțul vine după ce săptămâna trecută banca centrală din Zimbabwe și-a majorat dobânzile de referință de la 80% la 200% și a prezentat planuri de a adopta dolarul american ca monedă oficială pentru următorii 5 ani pentru a crește încrederea investitorilor și localnicilor în economie.

Hiperinflația este o problemă pentru țara africană de ani de zile, politicile economice ale fostului președinte Robert Mugabe care a condus țara timp de aproape 4 decenii ducând la prăbușirea monedei locale.

Inflația anuală a ajuns la aproape 192% în luna iunie, punând sub semnul îndoielii promisiunile noului președinte Emmerson Mnangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe și-a tăiat 12 zerouri din moneda locală, dolarul zimbabwean, în 2009 după ce inflația a ajuns la un miliard la sută iar apoi a abandonat-o cu totul în 2015 în favoarea dolarului american.

Clienții băncilor din Zimbabwe au primit la momentul respectiv un dolar SUA pentru 35 de cvadrilioane de dolari zimbabweni după ce inflația ajunsese la 500 de miliarde la sută.

Guvernul noului președinte Emmerson Mnangagwa, care a fost timp de aproape 40 de ani mâna dreaptă a lui Robert Mugabe, a reintrodus dolarul zimbabwean în 2019 dar acesta s-a devalorizat din nou rapid.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ