Franța va plăti 9,7 mlrd de euro pentru a prelua controlul celui mai mare operator de energie nucleară din Europa

19 Iul. 2022, 13:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2022, 13:19 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Franța va plăti 9,7 miliarde de euro pentru a prelua controlul integral al grupului de utilităţi Electricite de France. Guvernul francez va plăti 12 euro pe acțiune și astfel va putea conduce compania.

Ministerul de Finanţe a precizat că preţul reprezintă o primă de 53% faţă de preţul acţiunilor EDF la închiderea şedinţei bursiere din 5 iulie, cu o zi înainte ca Executivul să anunţe intenţia de naţionalizare a celui mai mare operator de energie nucleară din Europa, scrie Agerpres.

Statul este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%. EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care l-a obligat să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de scumpirea energiei.

Ministerul de Finanţe a informat că oferta va fi depusă la Autoritatea de Reglementare Bursieră şi compania ar urma să fie delistată.

„Este o investiţie care ne permite să investim masiv în energia nucleară”, a afirmat ministrul pentru Buget, Gabriel Attal, după anunţul de marţi.

EDF a fost înfiinţat în 1946, când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii, care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963, iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău