Kosovo pe un butoi de pulbere. Anunţul guvernului de la Pristina

01 Aug. 2022, 08:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Aug. 2022, 08:24 // Actual //  bani.md

Guvernul din Kosovo a amânat punerea în aplicare a unei decizii care i-ar fi obligat pe sârbii din nordul ţării să solicite plăcuţe de înmatriculare auto emise de instituţiile de la Pristina, din cauza tensiunilor dintre poliţie şi comunităţile locale care au pus blocaje rutiere.

Duminică seara, protestatarii au parcat camioane pline cu pietriş şi alte utilaje grele pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje şi Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii sunt majoritari. Poliţia din Kosovo a declarat că a fost nevoită să închidă punctele de trecere a frontierei.

„Situaţia generală de securitate în municipalităţile din nordul Kosovo este tensionată”, a declarat într-un comunicat misiunea KFOR, condusă de NATO în Kosovo.

La 14 ani după ce Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul ţării folosesc plăcuţe de înmatriculare şi documente emise de autorităţile sârbe, refuzând să recunoască instituţiile din capitala Pristina, relatează Reuters.

Guvernul premierului Albin Kurti a declarat că le va acorda sârbilor o perioadă de tranziţie de 60 de zile pentru a obţine plăcuţe de înmatriculare, la un an după ce a renunţat la încercarea de a le impune din cauza unor proteste similare.

De asemenea, guvernul a decis că, începând cu 1 august, toţi cetăţenii din Serbia care vizitează Kosovo vor trebui să obţină un document suplimentar la graniţă care să le acorde permisiunea de a intra.

O regulă similară este aplicată de autorităţile de la Belgrad kosovarilor care vizitează Serbia.

Însă, în urma tensiunilor de duminică seara şi a consultărilor cu ambasadorii UE şi SUA, guvernul a declarat că îşi va amâna planul cu o lună şi că va începe punerea în aplicare la 1 septembrie.

Mai devreme duminică, poliţia a declarat că s-au tras focuri de armă „în direcţia unităţilor de poliţie, dar din fericire nimeni nu a fost rănit”.

Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore în micul oraş Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi.

În urmă cu un an, după ce sârbii din localitate au blocat aceleaşi drumuri din cauza unor plăcuţe de înmatriculare, guvernul din Kosovo a desfăşurat forţe speciale de poliţie, iar Belgradul a pilotat avioane de vânătoare în apropierea graniţei.

Tensiunile dintre cele două ţări rămân ridicate, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO care are 3 770 de soldaţi pe teren.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală