Promisiunea otrăvită pe care cancelarul german Olaf Scholz i-a făcut-o lui Putin înaintea războiului din Ucraina

22 Aug. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz l-a asigurat pe președintele rus Vladimir Putin că Ucraina nu va adera la NATO în următorii 30 de ani. Publicația germană Die Welt scrie despre acest lucru cu referire la conversația lui Scholz cu fostul general al Bundeswehr, Klaus Wittmann.

„Acest lucru nu se va întâmpla în următorii 30 de ani. Putin are idei absolut absurde. Războiul pe care l-a început Putin a vizat în mod clar cucerirea unei țări vecine”, a spus ziarul citat de Scholz.

Vorbind despre motivul pentru care membrii NATO nu au luat în considerare interesele de securitate ale Rusiei înainte de începerea unui război la scară largă, Scholz a spus că NATO nu a amenințat niciodată Rusia.

Scholz a amintit cum Putin a vorbit despre imposibilitatea existenței Belarusului și Ucrainei ca state separate.

„Putin chiar a avut ideea să deseneze un creion peste harta Europei și să spună: „Acesta este al meu și acesta este al tău” Dar nu va funcționa cu noi”, a spus el.

Wittman a criticat nivelul de sprijin militar pentru Kiev venit de la Berlin, a notat ziarul Berliner Zeitung.

Armata l-a acuzat pe Scholz de lipsă de conducere. Potrivit acestuia, se are impresia că Putin îl intimidează pe șeful guvernului german.

Cancelarul a subliniat imposibilitatea încheierii unei „paci dictate” pentru Ucraina.

Mass-media germană a aflat că guvernul german nu este de acord să furnizeze arme grele Ucrainei . Inițial, a fost vorba despre tunurile autopropulsate Panzerhaubitze 2000.

Cancelarul german a negat această informație și a vorbit despre furnizarea unor astfel de arme către Forțele Armate, pe care Bundeswehr nu le deține. Germania a furnizat sisteme antitanc și antiaeriene, MLRS, obuziere autopropulsate, radare de contrabaterie, arme neletale și alte echipamente, a menționat politicianul.

Scholz a fost, de asemenea, împotriva interzicerii eliberării vizelor și a intrării rușilor în țările UE.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO